
Ispucane pete i pocrnjeli tabani česta su pojava tijekom vrućih i suhih mjeseci. Obuća koju nosimo često uzrokuje crnjenje ili ispucanost tabana.
Sigurno ste barem jednom hodali bosi – kod kuće, negdje
vani, na travi, na moru… i na kraju cijele priče imali ste i
crne, a bome i ispucale pete. Na tržištu se može naći mnogo
proizvoda koje hidratiziraju suha stopala, ali postoje i
vrlo učinkoviti proizvodi koje imate u svojoj kuhinji ili
kupaonici.
Biljno ili maslinovo ulje – ovo je još
jedna vrlo učinkovita metoda, a sve što trebate jest malo
maslinovog, biljnog ili kokosovog ulja. Prstima nanesite ulje na
stopala i dobro izmasirajte, lagano trljajući kritična mjesta.
Radite li to navečer, nakon što ste utrljali ulje navucite par
čistih pamučnih čarapa i ostavite preko noći. Kada se probudite
stopala će vam biti meka i hidratizirana, a ružna ispucana koža
će nestati. Ovu metodu možete koristiti nekoliko puta tjedno
ukoliko su vam stopala jako suha, a pete ispucane.
Pjena za brijanje – nanesite veću količinu
pjene za brijanje na stopala. U većoj posudi pomiješajte jednaku
količinu vodice za ispiranje usta i toplu vodu te dobro natopite
ručnik. Dok su stopala još napjenjena omotajte ih ručnikom i
ostavite da odstoji oko pola sata. Istim ručnikom lagano trljajte
stopala skidajući pjenu. To će ukloniti grubu i suhu kožu, a
stopala će postati glatka i meka. Na kraju tretmana nanesite
kremu za stopala za dodatnu hidrataciju.
Solna kupka – topla solna kupka odličan je
recept za liječenje ispucanih peta. U toplu vodu dodajte šaku
soli, dobro promiješajte i uronite stopala na petnaest minuta.
Dobro osušite stopala i nanesite deblji sloj kreme ili vazelina
te obucite čiste pamučne čarape. Nakon nekoliko sati stopala će
upiti kremu, a rezultat znate – dobit ćete njegovana stopala za
pokazivanje.
Vazelin – vazelin je još jedno odlično
sredstvo protiv raspucanih i pocrnjenelih stopala. Samo ga
nanesite po cijelim tabanima i obucite čiste pamučne čarape za
spavanje. Ukoliko to radite tokom dana, ostavite čarape sve dok
vam stopala potpuno ne upiju vazelin i ne postanu glatka i meka.



