
NIJE čudno ako na spomen doručka prvo pomislite na jaja. Između ostalog, jaja su popularan izbor za doručak jer su ona fantastičan izvor mnogih esencijalnih hranjivih sastojaka.
“Bjelanjci su nevjerojatan vegetarijanski izvor bjelančevina, a
žumanjci su izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A,
B12, selen, kolin i lutein/zeaksantin”, kaže dijetetičarka
Lindsay Wengler.
Wengler također primjećuje da se u prošlosti smatralo da
jaja mogu loše utjecati na razinu kolesterola, ali sada znamo da
“njihovo jedenje ne podiže kolesterol, kao što se prije
mislilo”. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja,
postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih. Ako pitate
dijetetičare, oni se slažu da je prženje
na previše ulja i na jakoj vatri najnezdraviji način
pripreme. To je zato što je ulje bogato kalorijama i zasićenim
mastima.
“Jaja su prirodno bogata proteinima i siromašna zasićenim
mastima, ali čim im dodate maslac ili ulje, raste razina
zasićenih masnoća u vašem obroku. Naravno, to je nešto što
ne želimo jer je prekomjerna zasićena masnoća u prehrani
usko povezana sa srčanim bolestima”, kaže Katherine Basbaum,
dijetetičarka u UVA Health’s Heart and Vascular Center.
No nisu samo maslac i ulje stvari koje ne trebate dodavati
jajima.
“Kokosovo ulje i mast također su loš odabir, kao i pripremanje
jaja uz velike količine zasićenih masnoća u obliku
vrhnja, sira, šunke ili slanine. Korištenje svih ovih
sastojaka “može umanjiti visoki nutritivni profil jaja”,
objašnjava Basbaum.
Postoji još jedna stvar koja je nezdravija od prženja jaja
na masnoći – prženje jaja na jakoj vatri, piše Eat
This, Not That.
“Pripremanje na visokim temperaturama potiče oksidaciju
ulja koje, kad se konzumira, može potaknuti upalu u tijelu”,
kaže dijetetičarka Rebecca Washuta.



