
Bez obzira na to kombinirate li banane s drugim voćem u smoothiejima ili su vam upravo one same omiljeni međuobrok, banane su jeftin, prenosiv i ukusan način da se zasitite. Osim toga, one vam pomažu da svojoj prehrani dodate esencijalne hranjive sastojke, poput kalija, magnezija i vitamina C.
Međutim, ako ste poput brojnih drugih ljudi odlučili prijeći na
prehranu siromašnu ugljikohidratima, ovo voće se vjerojatno našlo
na vrhu popisa namirnica koje trebate izbaciti. No zbog tog
poteza biste mogli doživjeti neke iznenađujuće zdravstvene
promjene.
Evo što bi se moglo dogoditi ako potpuno izbacite banane iz
prehrane:
1. Vaš imunološki sustav bi mogao patiti
Banane – a posebno nezrele banane – izvrstan su izvor škroba koji
hrani zdrave bakterije u vašem probavnom traktu. Međutim, ako
izbacite banane iz prehrane, svojim korisnim crijevnim
bakterijama možete uskratiti hranu koja im je potrebna za
razmnožavanje. Prema istraživačkom članku iz 2013. objavljenom u
časopisu Frontiers in Immunology, odgovarajuća prebiotička vlakna
mogu čak pomoći u pružanju podrške vašem imunološkom sustavu, ali
izbacivanje prebiotičke hrane, poput banana, može negativno
utjecati na vaš imunitet. Drugim riječima, potencijalno možete
postati osjetljiviji na bolesti.
2. Moglo bi vam trebati više vremena da se oporavite od
treninga
Srednja banana sadrži otprilike 517 miligrama kalija ili 11%
preporučene dnevne doze, a nedostatak kalija je povezan s
grčevima u mišićima. Studija iz 2012. objavljena u PLOS One
također je otkrila da su banane učinkovite u smanjenju upale
nakon vježbanja i da su stvorile višu razinu cirkulirajućeg
dopamina u sportaša nakon treninga od pića za oporavak od
vježbanja na bazi ugljikohidrata, što bi moglo značiti da bi
njihovo izbacivanje iz prehrane moglo usporiti oporavak od
treninga.
3. Veći rizik od razvoja visokog krvnog tlaka
Ako želite održavati krvni tlak u zdravom rasponu, možda biste na
jelovniku trebali zadržati banane. Studija iz 2005. objavljena u
časopisu Hypertension otkrila je da će hrana bogata kalijem
vjerojatno imati sličan učinak na snižavanje krvnog tlaka kao
kalijev klorid, dodatak koji se često koristi za snižavanje
krvnog tlaka.
4. Moguć je i veći rizik od moždanog udara
Visok krvni tlak ozbiljan je čimbenik rizika od moždanog udara, a
izbacivanje hrane bogate kalijem, poput banana, iz vaše prehrane
moglo bi dodatno povećati taj rizik. Zapravo, pregled metaanaliza
iz 2013. objavljen u BMJ otkrio je da osobe koje su imale veći
unos kalija su smanjile rizik od moždanog udara za čak 24%, piše
Eat This, Not That.



