
Grah je iznimno zdrava namirnica, ali je i prepun vlakana koja mogu biti teško razgradiva. Rezultat toga su pretjerani vjetrovi.
Grah i mahunarke sadrže složena vlakna koja se nazivaju
oligosaharidi. Naše tijelo nema enzime za razgradnju tih šećera.
Kad stignu u crijeva, oligosaharidi se razgrađuju. Bakterije se
hrane tim šećerima i oslobađaju plinove poput metana i sumpora.
Kad ih se tijelo mora osloboditi, ispuštate ih u obliku vjetrova,
piše Greatist. Oligosaharidima obiluju i brokula, cvjetača,
kupus i prokulice pa su pojačani plinovi nakon njihove
konzumacije uobičajena pojava.
Dobra je vijest da postoje načini da pomognete svom sustavu da se
bolje nosi s grahom. Primjerice, možete ga namočiti noć prije
kuhanja. To će grahu dati vremena da razgradi neka neprobavljiva
vlakna. Dodavanje prstohvata sode bikarbone u vodu u kojoj
namačete grah također može pomoći.
Grahu koji se kuha možete dodati sastojke za poticanje probave,
kao što je kombu, suha morska alga koja se tradicionalno
koristi u japanskoj kuhinji. Smatra se da sadrži enzime koji mogu
pomoći u razgradnji vlakana koja potiču ispuštanje
vjetrova.
Još jedna ideja je da nakon jedenja graha pojedete žlicu sjemenki
komorača. Ove hrskave sjemenke sadrže spojeve za koje se smatra
da promiču stvaranje zdravih crijevnih bakterija i bore se protiv
nadražujuće upale. To je daleko od provjerenog rješenja, ali već
se stoljećima koristi kao tradicionalna pomoć za probavu u
Indiji, na Bliskom istoku i na Mediteranu.
Na kraju, polako povećavajte unos graha. Ako ga ne jedete
redovito, morate pričekati da se vaš sustav prilagodi na vlakna.
I pijte puno vode jer premalo tekućine može uzrokovati sporije
kretanje hrane kroz probavni trakt, što može dovesti do
nakupljanja plinova.



