
Bilo koja namirnica može biti dio vaše prehrane, sve dok je jedete umjereno. Vaš omiljeni slatki desert, hamburger, pa čak i čaša vina, mogu se uklopiti u uravnoteženu prehranu. Međutim, kada se ove popularne namirnice jedu u prekomjernim količinama, može doći do trajnih oštećenja crijeva.
1. Rafinirani šećeri
“Rafinirani šećeri, poput onih koji se nalaze u keksima,
slatkišima, kolačima i zaslađenim napicima, mogu naštetiti
vašim crijevima”, kaže Theresa Gentile, vlasnica Full Plate
Nutritiona i glasnogovornica američke Državne akademije za
prehranu i dijetetiku New Yorka.
“Ti šećeri, posebno kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze,
smanjuju broj dobrih bakterija u crijevima i povećavaju broj
loših bakterija. Ovaj negativni rezultat uzrokuje upalu koja može
utjecati na propusnost stijenke crijeva. To može dovesti do
upalnih poremećaja, poput pretilosti i kardiovaskularne bolesti”,
objasnila je.
2. Prerađena hrana
“Hrana koja najviše šteti crijevima su šećer, kukuruzni
sirup s visokom fruktozom i sva prerađena hrana”, kaže
dijetetičar Jamie Feit: “Sve što vaša prabaka ne bi
prepoznala kao hranu bilo bi pametno izbjegavati ako želite
zaštititi svoja crijeva.”
“Prehrana bogata ultraprerađenom hranom sadrži visoko rafinirane
žitarice, dodani šećer i sol, a siromašna je vlaknima i
antioksidantima koji su dobri za vaša crijeva”, kaže dr. Lisa
Young, autorica knjige Finally Full, Finally Slim.
Kako kaže, “prehrana bogata prerađenom hranom i šećerom može
smanjiti razinu prihvatljivih bakterija u crijevima”.
3. Pržena hrana
Ricci-Lee Holtz, dijetetičar i stručnjak na Testing.comu,
spominje kako je pržena hrana jedna od popularnih namirnica koje
štete vašim crijevima i kako može pospješiti rast neželjenih
bakterija, kao i uzrokovati upalu, plinove i grčevi.
“[Pržena hrana] bogata je kolesterolom i masnoćama i nije dobra
za vaša crijeva i probavni sustav”, slaže se Shannon Henry,
dijetetičarka iz klinike EZCare.
4. Proteinske pločice
Nisu sve proteinske pločice jednake. Zapravo postoji mnogo
proteinskih pločica – ili drugih vrsta pločica za zamjenu obroka
– na policama namirnica prepunih neželjenih dodanih šećera i
ugljikohidrata koji nanose štetu vašim crijevima.
“Prerađene pločice za zamjenu obroka štete zdravlju i metabolizmu
crijeva”, kaže Trista Best, dijetetičarka u tvrtki Balance One
Supplements: “Bilo da su to pločice s granolom, pločice sa
žitaricama, pa čak i proteinske pločice, ovi prerađeni nadomjesci
obroka mogu vam naštetiti zdravlju iz jednog ključnog
razloga – sadrže dodane šećere ili rafinirane ugljikohidrate.”
“Dodani šećeri i višak šećera usporavaju metabolizam
preopterećujući jetru čime se brže pohranjuje kao masnoća. To
istodobno usporava metabolizam i uzrokuje debljanje. Ovi dodani
šećeri hrane loše bakterije u crijevima, što može dovesti do
disbioze crijeva”, objašnjava.
5. Alkohol
“Previše alkohola može smanjiti broj korisnih bakterija u
crijevima”, kaže Young.
No Young također ističe da umjereno konzumiranje crnog vina može
povećati količinu polifenola, koji je snažan antioksidans koji
pomaže vašem tijelu da odbije bolesti. Dakle, povremeno
ispijanje čaše crnog vina može zapravo pomoći
vašem tijelu, ali ispijanje cijele boce odjednom možda neće imati
isti učinak.
6. Umjetna sladila
Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Advances in Nutrition
ističe kako umjetni zaslađivači mogu utjecati na mikrobiotu
crijeva, što dokazuje da umjetna sladila mogu uzrokovati promjene
u metaboličkim putovima u tijelu povezane s tolerancijom glukoze.
Crijevna mikrobiota su bakterije u vašem crijevu koje pomažu u
probavi. Zdrava crijevna mikrobiota znači zdraviji želudac i
probavni trakt tijekom probave. Umjetna zaslađivači također mogu
imati trenutne učinke na vaš želudac, piše Eat This, Not That.
“Korištenje previše umjetnog šećera / zaslađivača koji se
sastoje od sorbitola može uzrokovati grčeve i proljev”, kaže
Henry.



