prefino

Recept za domaće lisnato tijesto: Savršen za sve od kolača do laganih glavnih jela

Potrebna su vam samo četiri sastojka - glatko brašno, malo soli, voda i maslac. Brašno i maslac koriste se u podjednakim količinama. Znači, ako pripremate lisnato tijesto od 350 grama brašna, računajte da će vam trebati 350 grama maslaca

Od tih količina možete dobiti otprilike 800 grama lisnatog
tijesta.

Postupak je ovakav:

Najprije pomiješajte 230 grama brašna s malo soli pa dodajte 150
ml vode. Zamijesite od toga tijesto i ostavite pola sata na
sobnoj temperaturi. U međuvremenu hladni maslac izrežite na šnite
i pomiješajte s preostalom količinom brašna. Napravite četvrtasti
oblik i stavite u hladnjak na 20 minuta do pola sata. 

Na kraju ta dva tijesta spojite u jedno, ovako:

Tijesto od brašna i vode razvucite u oblik križa pa u sredinu
stavite kocku od brašna i maslaca. Preklopite sa četiri razvučena
dijela tijesta pa nježno i bez jakog pritiskanja razvaljajte u
pravokutni oblik. Nakon toga jedan kraj tijesta preklopite tako
da dođe do sredine pa drugi kraj preko toga, kao da presavijate
dokument. Ponovno polako razvaljajte.

Ovog puta je tijesto potrebno preklopiti četiri puta. Dva kraja
preklopite do sredine, a potom na mjestu spajanja. Tad stavite
tijesto u hladnjak na pola sata pa ponovite postupak preklapanja.
Opet ga stavite u hladnjak na pola sata i tek tad krenite s
pripremom jela – samo ga razvaljajte u željeni oblik.

Napomena: Višak možete staviti u duboko zamrzavanje.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest