
Zanimljivo je kako neke dijelove namirnica bacamo jednostavno zato što mislimo da nisu za jelo, što je uglavnom istina, no kod ovih namirnica u tom slučaju radite veliku pogrešku.
Hrana je potrebna i zdrava, no samo kada znamo što točno
jedemo, pa nije rijedak slučaj da nešto od toga bacamo misleći da
se radi o smeću, a zapravo je vrlo korisno i ukusno. Najveće
pogreške koje radimo je bacanje dijelova namirnica koji su zdravi
i korisni za organizam zato što mislimo da nisu jestivi.
Stoga, evo namirnica koje ne treba bacati nego ih koristiti kao
hranu, ma koliko to čudno ponekad zvučalo.
Kora luka – ne služi samo za bojanje
pisanica, jer je prebogata kvercetinom, sastojkom koji jača
imunitet i snižava krvni tlak. Sačuvajte koru i ubacite je u
juhe, gulaše i variva, pa izvadite prije jela.
Kora lubenice – prebogata citrulinom,
važnom aminokiselinom koja poboljšava krvotok. Ubacite komade
lubenice s korom u jači blender, dodajte malo naranče i dobit
ćete ukusan i zdrav smoothie
Listovi brokule – puni vitamina A, C i
kalcija, više nego ostatak brokule, stavite ih u juhe i variva
Sjemenke dinje – prepune vlakana, proteina,
magnezija i vitamina E, a peku se u pećnici kao i bučine sjemenke
Stabljika blitve – kad je
ljubičasto-crvena, to znači da je bogata karotenoidima, snažnim
antioksidansima i vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju.
Ubacite ih u bilo kakvu fritaju i uživajte



