#hrana

Pet zdravih namirnica koje često bacamo, a ne bismo trebali

Zanimljivo je kako neke dijelove namirnica bacamo jednostavno zato što mislimo da nisu za jelo, što je uglavnom istina, no kod ovih namirnica u tom slučaju radite veliku pogrešku.

Hrana je potrebna i zdrava, no samo kada znamo što točno
jedemo, pa nije rijedak slučaj da nešto od toga bacamo misleći da
se radi o smeću, a zapravo je vrlo korisno i ukusno. Najveće
pogreške koje radimo je bacanje dijelova namirnica koji su zdravi
i korisni za organizam zato što mislimo da nisu jestivi.

Stoga, evo namirnica koje ne treba bacati nego ih koristiti kao
hranu, ma koliko to čudno ponekad zvučalo.

Kora luka – ne služi samo za bojanje
pisanica, jer je prebogata kvercetinom, sastojkom koji jača
imunitet i snižava krvni tlak. Sačuvajte koru i ubacite je u
juhe, gulaše i variva, pa izvadite prije jela.

Kora lubenice – prebogata citrulinom,
važnom aminokiselinom koja poboljšava krvotok. Ubacite komade
lubenice s korom u jači blender, dodajte malo naranče i dobit
ćete ukusan i zdrav smoothie

Listovi brokule – puni vitamina A, C i
kalcija, više nego ostatak brokule, stavite ih u juhe i variva

Sjemenke dinje – prepune vlakana, proteina,
magnezija i vitamina E, a peku se u pećnici kao i bučine sjemenke

Stabljika blitve – kad je
ljubičasto-crvena, to znači da je bogata karotenoidima, snažnim
antioksidansima i vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju.
Ubacite ih u bilo kakvu fritaju i uživajte

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest