
Domaća pogača odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže
Kakav bi to bio Uskrs kad ne bi bilo pince, tradicionalnog
slatkog uskrsnog kruha? Mora biti na svakome stolu u Hrvatskoj, a
zovu je različito u raznim dijelovima zemlje: pogača, pinka,
pinca lii simica. Pinca se uobičajeno nosi u crkvu na
blagoslov hrane na Uskrs, a i obavezan je dio blagdanskog
doručka. Uz to, domaća pinca odličan je uskrsni poklon
prijateljima ili rodbini, pa evo odličnog recepta koji će
oduševiti i vas i vaše najdraže.
SASTOJCI
- 7 jaja
- 10 šalica glatkog brašna
- 57 g svježeg kvasca
- 1.5 šalica šećera
- 1/2 šalice tople vode
- 1 šalica toplog mlijeka
- 1 šalica otopljenog maslaca
- 1 žličica šećera
- naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi
…)
PRIPREMA
- Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo
mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i
ostaviti pokriveno sat vremena na toplom. - Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako
dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro
izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto
koje se ne lijepi za prste. - Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na
toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite,
podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se
diže još sat vremena. - Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola
sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak
minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta je otkrijte
da dobije karakterističnu ukusnu koricu.



