#recepti

Recept za tradicionalnu uskrsnu pogaču

Domaća pogača odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže

Kakav bi to bio Uskrs kad ne bi bilo pince, tradicionalnog
slatkog uskrsnog kruha? Mora biti na svakome stolu u Hrvatskoj, a
zovu je različito u raznim dijelovima zemlje: pogača, pinka,
pinca lii simica. Pinca se uobičajeno nosi u crkvu na
blagoslov hrane na Uskrs, a i obavezan je dio blagdanskog
doručka. Uz to, domaća pinca odličan je uskrsni poklon
prijateljima ili rodbini, pa evo odličnog recepta koji će
oduševiti i vas i vaše najdraže.

SASTOJCI

  • 7 jaja
  • 10 šalica glatkog brašna
  • 57 g svježeg kvasca
  • 1.5 šalica šećera
  • 1/2 šalice tople vode
  • 1 šalica toplog mlijeka
  • 1 šalica otopljenog maslaca
  • 1 žličica šećera
  • naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi
    …)

PRIPREMA

  1. Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo
    mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i
    ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.
  2. Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako
    dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro
    izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto
    koje se ne lijepi za prste. 
  3. Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na
    toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite,
    podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se
    diže još sat vremena. 
  4. Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola
    sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak
    minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta je otkrijte
    da dobije karakterističnu ukusnu koricu.
Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest