#prehrana

Znate li čija je kuhinja najkaloričnija, a u kojim jelima možete uživati bez straha od debljanja?

Nakon napornog dana smo preumorni za kuhanje pa odlučimo nešto pojesti vani, a GolfSupport.com odlučio je istražiti koja je kuhinja najkaloričnija.

Na prva tri mjesta su talijanska, meksička i japanska kuhinja.
Talijanska kuhinja u prosjeku sadrži 743 kalorije po jelu, a u
vrhu je i po pitanju hrane s najvišim prosječnim udjelom masti
(43 grama). Po pitanju udjela šećera je na četvrtom mjestu s 12.6
grama. Meksička kuhinja je na drugom mjestu s 586 kalorija po
jelu. Prosječno jelo sadrži 27.6 grama masti te 7.6 grama
šećera. 

Treće mjesto zauzima japanska kuhinja s 576 kalorija po jelu i
iznenađujuće visokim udjelom šećera od 13 grama u prosjeku.
Međutim, ova kuhinja sadrži najmanji udio masti od 16.6 grama.

Najkaloričnija jela

Pad Thai smatra se najkaloričnijim jelom s 1004 kalorije. Udio
masti u ovom jelu je 45 grama, te sadrži i 24 grama šećera. Za
njim ne zaostaju previše ni tacosi sa 792 kalorije, 44 grama
masti i 8 grama šećera. U top tri je i sladoled sa 780 kalorija,
69 grama masti i 32 grama šećera.

Niskokalorične kuhinje

Najmanje kalorija sadrži indijska hrana s prosjekom od 357
kalorija po jelu. Ima i nizak udio šećera (7.3 grama), ali s
prosječnih 18.6 grama masti je u top 5 najmasnijih kuhinja.
Slijedi španjolska kuhinja koja ima 364 kalorije po jelu, 14.6
grama masti i 9 grama šećera te grčka kuhinja s 364 kalorije,
17.3 grama masti i 9.3 grama šećera. 

Niskokalorična jela

Tom Yum, začinjena i kisela tajlandska juha slovi za najmanje
kalorično jelo. Ima svega 90 kalorija, gram masti i gram šećera.
Na drugom mjestu je gazpacho, španjolska hladna juha od
rajčice s povrćem, sa 126 kalorija i gramom masti, ali
18 grama šećera. Na koncu, tu je i baklava s 224 kalorije po
obroku te 13 grama šećera i 12 grama masti.

Meksička kuhinja je na drugom mjestu najkaloričnijih pa ne čudi
da je njihova projekcija pretilosti za 2021. bila najviša i
obuhvatila 28.9 posto populacije. Slijede Grčka s 24.9 posto i
Španjolska s 23.8 posto. Dok je japanska kuhinja jedna od
najkaloričnijih, razina pretilosti u toj zemlji je među najnižima
sa svega 4.3 posto. To jasno govori da je doista važno sve
konzumirati, ali u umjerenim količinama. 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest