
Kad netko spomene nordijske zemlje sigurno vam odmah na pamet padnu popularni lanac namještaja, švedske mesne okruglice, rolice od cimeta i slane pite od sira.
Nordijska dijeta je nešto potpuno suprotno tome, a u svijetu ima
sve više poklonika. Slično kao i mediteranska prehrana, nordijska
se temelji na biljkama. To ne znači da je veganska ili
vegetarijanska, nego da se prednost daje voću i povrću, dok se
meso konzumira u manjim količinama.
U ovoj dijeti su zastupljene borovnice i brusnice, kao i kupus,
prokulice i kelj te krumpir i mahunarke (grah, grašak i leća).
Cjelovite žitarice poput raži, ječma i zobi također su dozvoljene
uz masti. Primarno se preporučuju masna riba (losos i skuša),
orašasti plodovi i sjemenke. Za kuhanje se savjetuje kanolino
ulje, za razliku od mediteranske dijete koja prednost daje ekstra
djevičanskom maslinovom ulju.
Dobra vijest je da niti jedna namirnica u ovoj dijeti nije
zabranjena. Fokus je na ograničavanju svega za što znamo da nije
dobro u velikim količinama: visoko prerađena hrana, slatkiši i
crveno meso.
“Ako se pitate je li ovakav oblik prehrane dobar za vas, ne
postoji puno znanstvenih dokaza koji podupiru snagu nordijske
prehrane”, kaže dijetetičarka Melissa Meier za Body & Soul.
Međutim, ne možete pogriješiti ako se vaša prehrana temelji na
biljkama, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima, a
ograničavanju junk-hrane.
“Štoviše, nordijska prehrana čini i puno za okoliš jer je
fokusirana na sezonske i lokalne proizvode iz održivih izvora.
Sve u svemu, od mene ima jasno da”, zaključuje Meier.



