#prehrana

Jedan znak koji zorno pokazuje da jedete više sira nego što biste trebali

Dugo vremena se ljude uvjeravalo da je konzumacija hrane bogate masnoćama štetna za njih.

Istraživanja koja su započela još 1970-ih tvrdila su da je
prehrana s niskim udjelom masti najbolja opcija za vaše zdravlje,
a uskoro je zabilježen procvat ponude hrane s malo masnoća koja
je preplavila police. Iako su takve namirnice zdrave, obično su
prepune dodanih šećera, a nedostaje im i esencijalni
makronutrijent zbog kojeg se osjećate sito nakon obroka –
masti.

Da, dobro ste shvatili – konzumacija masnoće kroz prehranu
zapravo je dobra za vaše tijelo, unatoč onome što su
istraživači tvrdili u prošlosti. Međutim, važno je imati na umu
vrstu masnoće koju konzumirate. Zato, recimo, prevelika
konzumacija sira može biti izrazito opasna.

Pa, odakle dolazi masnoća u siru? Sir je mliječni proizvod koji
se dobiva od mlijeka, što znači da sadrži mliječne masti. Recimo,
u 30 grama klasičnog cheddar sira nalazi se oko 9 grama
masti (što je 13% preporučene dnevne vrijednosti) i 6 grama
zasićenih masti (30% preporučene dnevne vrijednosti).

Da se razumijemo – uopće nije loše jesti sir i ne biste ga
trebali izbjegavati. Unatoč sve većoj nepopularnosti konzumiranja
mliječnih proizvoda, studije su zapravo pokazale kako se mliječni
proizvodi – poput sira – ne smatraju samo zdravim izvorom
proteina i masti, već mogu pomoći i u vašoj neurološkoj funkciji,
pa čak i kod smanjenja upalnih procesa u tijelu. Osim toga,
konzumacijom mliječnih proizvoda u organizam unosite hranjive
sastojke poput kalcija i vitamina D.

Zašto onda toliko ljudi zazire od sira?

To je zato što sir sadrži veliku količinu zasićenih masti. No, za
razliku od trans masti (koje dolaze iz pržene hrane i
mogu dovesti do upalnih bolesti), u redu je svojoj prehrani
dodati zasićene masnoće. Ipak, ključ je u umjerenosti. Za
odrasle, preporučeni dnevni unos kaže da zasićene masti trebaju
zauzimati samo 10% ukupnih kalorija u danu.

Međutim, The American Heart Association kaže da bi količina
zasićenih masnoća trebala biti još manja – u rasponu od samo 5%
do 6% vaših dnevnih kalorija. Također, važno je znati
da previše zasićenih masnoća može uzrokovati porast LDL
“lošeg” kolesterola, a može povećati i rizik od srčanih
bolesti te moždanog udara, prema Nacionalnoj zdravstvenoj
službi Ujedinjenog Kraljevstva (NHS). Osim toga, konzumirajući
velike količine zasićenih masnoća, vaše će tijelo zbog toga
unositi dodatne kalorije i mogli biste se udebljati.

Upravo je debljanje jedan od prvih znakova koji signaliziraju da
jedete previše sira. To je vjerojatno zbog velike količine
zasićenih masti koje neprestano unosite. Međutim, kao što smo
spomenuli, sir generalno nije loš za vas. Potpuno je u redu
uvrstiti ga u svoju prehranu, pa čak i svakodnevno ga jesti.
Važno je ne pretjerivati. Tako ćete moći uživati u siru bez
brige o debljanju, povišenoj razini kolesterola i povećanom
riziku od kardiovaskularnih bolesti, piše Eat This, Not That.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest