#zdravlje

Pet znakova koji otkrivaju da jedete previše kruha

Od tosta ujutro do hamburgera navečer - kruh je glavni dio mnogih obroka.

Zapravo, prema istraživanju Ministarstva poljoprivrede
Sjedinjenih Država (USDA), prosječni Amerikanac u jednom danu
pojede više od 100 posto preporučene dnevne doze (RDA) žitarica.
Međutim, kalorije koje te kriške kruha dodaju vašoj prehrani nisu
jedini problem. Postoji još jedna iznenađujuća nuspojava prehrane
koja obiluje kruhom, koju biste mogli previdjeti: problemi s
fokusiranjem i kognitivni problemi.

“Rafinirani ugljikohidrati stvaraju upale u tijelu, što uzrokuje
mnoštvo zdravstvenih problema, uključujući smanjenu kognitivnu
funkciju”, kaže Lisa Richards, nutricionistica te
autorica knjige The Candida Diet.

Kognitivni učinci uzrokovani prehranom bogatom kruhom mogu
trajati duže nego što biste očekivali. Prema studiji iz 2012.
objavljenoj u Journal of Alzheimer’s Disease, u kojoj je
sudjelovalo 1230 osoba između 70 i 89 godina, osobe koje su
unosile najveće količine hrane bogate ugljikohidratima, poput
kruha, imale su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti
kognitivna oštećenja u odnosu na one koje su jele manje
ugljikohidrata. Međutim, to nije jedini način na koji jedenje
kruha utječe na vaše zdravlje.

Ovih pet stvari otkrivaju da možda ipak jedete previše kruha:

1. Debljate se

“Kruh će povećati vjerojatnost jedenja druge nezdrave hrane i
sastojaka. To je zato što se kruh obično kombinira s prerađenim
mesom, maslacem i sirevima s visokim udjelom zasićenih
masti”, kaže Trista Best, dijetetičarka u tvrtki Balance One
Supplements.

Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Health, osobe
koje su jele dvije ili više porcija bijelog kruha dnevno imale su
znatno veću vjerojatnost da će postati pretile u odnosu na one
koje su jele jednu porciju bijelog kruha ili manje tjedno.

2. Stalno ste gladni

“Većina vrsta kruha je jako obrađena i sadrži malo ili nimalo
hranjivih sastojaka. To znači da kad jedete, vaše tijelo zapravo
ne prepoznaje nikakav osjećaj sitosti. Na kraju se povećavaju
razine inzulina i šećera u krvi, što dovodi do veće gladi”, kaže
nutricionistica Shana Hussin.

3. Često vas boli želudac

“Neki kruhovi koji se prodaju kao bolje opcije jer sadrže visok
udio vlakana mogu uključivati ​​dodana vlakna poput inulina i
beta-glukana, koji su, kada se jedu u prekomjernim količinama,
povezani s nelagodom u želucu, poput nadutosti i plinova”,
kaže dijetetičarka Rachel Fine.

4. Imate predijabetes

“Jedenje previše kruha može dovesti do povećane razine upale u
tijelu, što može uzrokovati rezistenciju na inzulin, stanje koje
je često preteča dijabetesa”, kaže Heather Hanks, nutricionistica
iz tvrtke Instapot Life.

5. Imate visok krvni tlak

Vaš vrtoglavo visok krvni tlak i konzumacija kruha povezani
su više nego što mislite. Prema CDC-u, kruh i kiflice glavna su
dva izvora natrija – hranjive tvari za koju se zna da podiže
krvni tlak – u američkoj prehrani. Čak i relativno skromna
količina kruha može povećati rizik od hipertenzije. Studija iz
2018. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da je
konzumacija samo jednog komada bijelog kruha tjedno povezana s
povećanim rizikom od povišenog krvnog tlaka, piše Eat This, Not
That.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest