
Bolesti srca su neki od vodećih uzroka preranog umiranja diljem svijeta. Postoje mnoge loše navike koje mogu oštetiti vaše srce, od pušenja do neaktivnog života, ali velik utjecaj imaju i vaše prehrambene navike.
Ako želite živjeti duži, zdraviji život, stručnjaci su otkrili
koje prehrambene navike najvjerojatnije dovode do bolesti srca:
1. Jedete previše hrane s visokim udjelom šećera
Ako želite smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, vrijeme
je da iz prehrane izbacite neke izvore šećera, od slastica do
smoothieja i gotovih umaka koji sadrže skrivene šećere.
“Prehrambena navika broj jedan koja šteti zdravlju srca je
šećer”, kaže kardiolog Stephen T. Sinatra, osnivač Instituta
Heart MD, koji primjećuje da prosječni Amerikanac potroši više od
150 kilograma šećera tijekom samo jedne godine.
“Višak šećera uzrokuje prekomjerno oslobađanje inzulina, što
uzrokuje iritaciju i razvoj naslaga u krvnim žilama”, objašnjava.
2. Konzumirate previše soli
“Konzumacija previše soli uzrokuje povišeni krvni tlak, što je
povezano sa srčanim bolestima”, kaže Suzanne Steinbaum,
kardiologinja iz njujorške bolnice Mount Sinai i
glasnogovornica inicijative Go Red for Women za Američko
udruženje za srce.
3. Redovito pijete gazirana pića
“Konzumacija zaslađenih napitaka izravno je povezana s razvojem
dijabetesa i na kraju kardiovaskularnih bolesti”, kaže Steinbaum.
Prema studiji iz 2020. godine objavljenoj u Journal of American
Heart Association, konzumacija jednog ili više zaslađenih pića
dnevno bila je značajno povezana s kardiovaskularnim bolestima,
moždanim udarom i potrebom za medicinskim postupcima poput
ugradnje premosnice.
4. Ispijanje dijetalnih gaziranih napitaka
“Iako dijetalna gazirana pića ne sadrže masti i kalorije,
ona igraju veliku ulogu u razvoju srčanih bolesti te problema
poput pretilosti i dijabetesa”, kaže dr. Amber O’Brien iz klinike
Mango.
5. Jedete previše zasićenih masti
Bilo da ih dobivate iz životinjskih proteina, maslaca, sira ili
prerađene hrane, konzumiranje previše zasićenih masnoća jedna je
od uobičajenih prehrambenih navika zbog kojih rizik od srčanih
bolesti može skočiti u nebo.
6. Ne jedete dovoljno vlakana
Prehrambena vlakna nisu dobra samo za vašu probavu, već mogu
igrati glavnu ulogu i u očuvanju zdravlja vašeg srca.
“Poznato je da se prehrambena vlakna povezuju sa
smanjenjem kolesterola, kao i da igraju ulogu u regulaciji
razine šećera u krvi, a to su ključne komponente brige o
zdravlju vašeg srca”, objašnjava dijetetičarka Kara Landau,
osnivačica tvrtke Uplift Food.
7. Ne jedete dovoljno voća i povrća
“Konzumacija premalo voća i povrća je povezana s
kardiovaskularnim rizikom”, kaže dijetetičarka Rachel Fine,
vlasnica tvrtke To the Pointe Nutrition.
Prema pregledu istraživanja objavljenom u Cardiac Failure Review,
“biljna prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama i cjelovitim
žitaricama vjerojatno je korisna” za zdravlje srca, prenosi Eat
This, Not That.



