
Chia puding postao je neizostavan na jelovniku mnogih koji su se okrenuli dijeti ili samo odlučili zdravije se hraniti. Osim toga, chia sjemenke dodaju se smoothiejima i sve se češće spominju kao zdrava namirnica.
Za to postoji opravdan razlog. Nutritivno su vrlo hranjive,
sadrže 4 grama bjelančevina po porciji i omega-3 masne kiseline.
Tu je i 11 grama vlakana po obroku, što pomaže povećati sitost i
skinuti kilograme.
Postoje dokazi da chia sjemenke definitivno mogu pomoći u
mršavljenju. U sklopu jednog istraživanja su osobe s prekomjernom
tjelesnom težinom i pretile osobe 12 tjedana konzumirale 35 grama
chia brašna u danu. Obje su skupine smršavjele, smanjile opseg
struka i snizile razinu lošeg, a povećale razinu dobrog
kolesterola, stoji u časopisu Nutrición Hospitalaria.
Prema studiji objavljenoj u Annals of Internal Medicine, povećani
unos vlakana može pomoći u mršavljenju. S obzirom na to da ove
sitne crne sjemenke imaju hrpu proteina, zaključak je jasan. Osim
toga, chia sjemenke su dobar izvor proteina, ključnih za
smanjenje tjelesne težine. U studiji objavljenoj u Nutrition
Metabolism osobe koje su povećale unos proteina na 30 posto
prehrane pojele su gotovo 450 kalorija manje dnevno i
izgubile oko 5 kilograma tijekom 12-tjedne studije, ne
primjenjujući nikakve druge prehrambene mjere.
Chia sjemenke mogu vas i zasititi. Kad je grupa sudionika jedne
studije jela jogurt sa 7 ili 14 grama chia sjemenki, izvijestili
su da osjećaju manje gladi i veću sitost te manju želju za
slatkom hranom, piše u časopisu Nutrition Research and Practice.
To može biti korisno ako se aktivno trudite smanjiti unos
kalorija.
Ipak, nijedna hrana nije čudesna i ne može riješiti zdravstvene
probleme. Gubitak kilograma sastoji se od pomno
planirane cjelokupne prehrane i
dosljedne rutine vježbanja. Chia sjemenke idealne su za
svakodnevnu konzumaciju. Njihovo jedenje može poboljšati
toleranciju na inzulin i glukozu te smanjiti rizik od srčanih
bolesti, sniziti krvni tlak, a korisne su i za zdravlje
kože.
Ako inače ne unosite dovoljno vlakana, u svoju prehranu ih
uvodite postepeno. Iznenada pojačan unos vlakana može
dovesti do boli u trbuhu, nadutosti i proljeva.



