
Hrskavi i hranjivi bademi savršen su međuobrok kojim ćete brzo obuzdati glad. Zahvaljujući nevjerojatnim zdravstvenim blagodatima, najpopularniji je orašasti plod.
Samo nekoliko badema u vašem desertu ili salati može poboljšati
okus i pružiti vam brojne hranjive sastojke poput vitamina
E, zdravih masti, cinka, željeza i kalija. No da biste
dobili sve prehrambene blagodati ovog nevjerojatno
zdravog orašastog ploda, morate učiniti jedno –
“potopiti” ih preko noći, predlaže poznata nutricionistica Pooja
Makhija.
Kora badema usporava probavu
Prema Makhiji, žilava i tvrda tekstura kore badema može vašem
tijelu otežati probavu. Namakanje preko noći omekšava koru,
olakšavajući probavu vašem tijelu. Druga je teorija da namakanje
može pomoći oslobađanju vlakana, zbog čega se možete osjećati
sitijima. Međutim, studija iz prosinca 2018. objavljena u
European Journal of Nutrition sugerirala je da namakanje badema
ne poboljšava gastrointestinalnu toleranciju.
Namakanje smanjuje razinu antinutrijenata
Još jedna činjenica o bademima jest ta da njihova kora sadrži
antinutrijente koji mogu oslabjeti apsorpciju određenih hranjivih
sastojaka poput kalcija, željeza, cinka i magnezija.
Istraživanja sugeriraju da namakanje žitarica i mahunarki može
smanjiti razinu antinutrijenata, ali kada su u pitanju bademi i
drugi orašasti plodovi, za njih nema mnogo dokaza.
Namakanje olakšava žvakanje
Bademi su obično vrlo tvrdi i ako ih namočite, možete si olakšati
žvakanje. To je važan korak ako ih servirate djeci ili starijim
osobama. Štoviše, razbijanje badema na manje komade žvakanjem
može pomoći vašem tijelu da iz njih apsorbira više hranjivih
sastojaka. Također, istraživanja sugeriraju da usitnjavanje
prije namakanja može smanjiti koncentraciju važnih minerala.
Smanjujete rizik od trovanja cijanidom
Gorki bademi prirodno sadrže toksin koji naše tijelo može razbiti
u cijanid. No studije sugeriraju da namakanjem gorkih badema
možemo smanjiti rizik od trovanja cijanidom. Ipak, ti dokazi su
vrlo ograničeni. Dakle, zbog svoje sigurnosti biste svakako
trebali izbjegavati gorke bademe.
Kako namočiti bademe?
Namakanje badema je jednostavno. Dovoljno je uzeti 1/2 šalice
vode i u nju staviti 4-5 badema. Ostavite ih preko noći, a ujutro
prolijte vodu, oljuštite koru i koristite bademe na željeli
način, piše Times Of India. Možete ih dodati u svoj
smoothie, salatu ili kolače.



