
Pozitivan učinak resveratrola iz crnog vina temelji se na stimuliranju gena ključnog za reakciju na stres, a sada ga imamo vjerojatno najviše u životu...
Potresi, razaranja, koronavirus… količina stresa kod svih nas
vjerojatno je najviša u životu, pa kad je tako, pokušajte nešto
što će vam se sigurno svidjeti.
Naime, brojne ranije studije su
identificirale resveratrol prisutan u crnom
vinu kao važan čimbenik povezan sa smanjenjem rizika za niz
bolesti koje prate starenje, a posebno bolesti kardiovaskularnog
sustava. Novi nalazi znanstvenika iz The Scripps Research
Institute pokazuju kako resveratrol svojim djelovanjem na enzim
po imenu TyrRS dovodi do aktivacije gena PARP-1.
PARP-1 je poznat po ulozi tijekom reakcije stanica na stres i
potrebnim “popravcima” DNK. Aktivacija ovog gena rezultira
aktivacijom i drugih zaštitnih gena, uključujući FOXO3A i SIRT6
koji su povezani s dugovječnošću, te p53, poznatog po djelovanju
protiv tumora.
U novim eksperimentima su korišteni laboratorijski miševi koji su
primili injekcije resveratrola.



