
Neumjerenost u blagdanskim delicijama i piću ostavlja posljedice na vašem struku. Zato iskoristite vrijeme nakon Božića i nove godine za oporavak organizma od teške hrane i u svoj jelovnik uvrstite više juha i variva.
Prirodni biljni čajevi očistit će vaš organizam od toksina, kao i
povrtne salate, dok su fermentirani mliječni proizvodi zaduženi
za bolju probavu.
Bilo bi prilično radikalno savjetovati susprezanje od blagdanskih
poslastica budući da je ovakvo ponašanje duboko tradicijski
ukorijenjeno, iako nam pretjerivanja mogu zadati tegobe poput
migrena, probavnih smetnji i povišene razine masnoća u krvi.
Također, blagdanska neumjerenost ostavlja posljedice i na našem
struku – istraživanja pokazuju da upravo zbog božićnih slavlja u
Novu godinu ulazimo i do 2 kg teži.
Juhe i variva
Kako bi iz organizma isprala sve one toksine koji su se
kumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik
uvrstiti što više juha i variva. Pritom prednost imaju nemasne
povrtne juhe i variva sačinjeni primjerice od brokule, cvjetače,
prokulica i ostalih kupusnjača. Ovi saveznici jetre obiluju
klorofilom koji je poznati “čistač jetre”, a kupusnjače se ujedno
odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost
jetre da neutralizira toksične tvari.
Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i
korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera jer predstavlja
pravu riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i
kalija). Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od
rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa
likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska
slavlja razdoblje kada organizam ima “pune ruke posla” s
povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla
pomoć za zdravlje srca i krvnih žila.
Postblagdanski jelovnik
Doručak
- Muesli sa probiotičkim jogurtom
- Čaj od koprive
Međuobrok
- Voćna salata: jabuke, kruške, ananas i grejp
- Čaj od hibiskusa
Ručak
- Varivo od graha i kiselog kupusa
- Integralni kruh sa sjemenkama
Međuobrok
- Salata načinjena od rikule, cikle, celera, komorača i
mozzarelle začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem i
limunovim sokom - Zeleni čaj
Večera
- Bistra juha od brokule, mrkve i cvjetače
- Srdelice pečene u pećnici s crvenim lukom i kaparima
- Blitva s dodatkom češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog
ulja



