
Profesorica s Harvarda, Karin Michels, opovrgava tvrdnje onih koji promiču korištenje kokosovog ulja, navodeći da je to "čisti otrov".
Kokosovo ulje je još jedna od “superhrana” u koje se ljudi kunu
govoreći kako je korisno za organizam, no izgleda da to baš i
nije tako…
Pokazalo se da je stara, davno zastarjela prehrambena piramida,
koju su mnogi od nas učili u školi, nije točna. Jedan od primjera
koji ukazuju na to jest i činjenica da ljudi ne bi trebali
svakodnevno jesti kruh i tjesteninu. S novim istraživanjima koja
se neprestano pojavljuju, postaje sve jasnije da je opterećenje
ugljikohidratima loša stvar, a prehrana bogata cjelovitom hranom,
mesom i zdravim masnoćama može biti i zdrava te može pomoći i u
liječenju raznih bolesti.
Kako prenosi Independent, dr. Karin Michels s
Harvarda nije impresionirana kokosovim uljem i naziva ga “čistim
otrovom” za ljudsko tijelo. Ona ističe da su masne kiseline koje
kokosovo ulje sadrži štetne za ljudsko tijelo. Već neko vrijeme
liječnici tvrde da doista postoji veza između zasićenih masti i
bolesti srca. Njen stav u potpunoj je suprotnosti s dosad
uvriježenim tezama o tome da je kokosovo ulje zdravo. Uz to,
ranije se kokosovo ulje predstavljalo kao “superhrana”
koje se može koristiti kao dodatak bilo kojoj prehrani.
Prošle je godine Američko udruženje za srce ažuriralo svoje
smjernice u vezi sa zasićenim masnim kiselinama koje se nalaze u
kokosovom ulju, savjetujući da ljudi trebaju zamijeniti zasićene
masti u prehrani nezasićenim mastima kako bi kasnije smanjili
rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Zasićene masne kiseline
Prema dr. Michels, konzumacija kokosovog ulja daleko je štetnija
od svinjske masti, jer se kokosovo ulje pretežno sastoji od
zasićenih masnih kiselina. S druge strane, hrana koja je bogata
nezasićenim mastima uključuje ribu, orašaste plodove, sjemenke,
biljna ulja i avokado.
Znanost još uvijek istražuje kako točno konzumacija masti utječe
na tijelo, ali jasno je da nezasićene masti mogu biti velika
blagodat za prehranu. Opsežne studije koje se bave ovom temom su
rijetke tako da za sada uglavnom imamo zastarjele informacije o
tome koje su masti dobre, koje masti loše, a koje bi mogle doista
naštetiti tijelu.



