Mali trikovi koji će dobro doći svakom kućanstvu

Što učiniti s viškom hrane od božićnog ručka?

Thinkstockphotos.com

Blagdani završe kao i ručkovi i večere s bližnjima, ali i dalje - vaš frižider je pun. Hranu ne želite baciti, ali dosadilo vam je jesti istu hranu.

Ako ste se i vi suočili s ovim problemom ovog Božića, donosimo
ideje kako iskoristiti ostatke hrane.

Lagane salate

Brzo i jednostavno rješenje su salate. Komadići mesa (purica,
odojak, teletina) pomiješajte sa radičem, rukolom, matovilcem,
kupusom.. Dodajte rajčicu, kuhana jaja, kukuruz i prelijte
dresingom od jogurta ili nekim hladnim umakom koji vam je također
ostao od blagdana.

Sendviči

Tost ili kruh prepecite na tavi ili u tosteru, dodajte grčki
jogurt, salatu, rajčicu i komade mesa. Možete na isti kruh
namazati i francusku salatu i po njoj dodati komadiće mesa.

Složenac od mlinaca i purice

Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca,
sljedeći dan od preostalih namirnica na jednostavan način
napravite sasvim novo jelo. Na malo ulja propirjajte luk i
češnjak, zatim napravite bešamel tako da dodate brašno uz
kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako
ulijevajte mlijeko. Kada umak zakipi dodajte žličicu curryja i
začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo
omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine.

Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali
kao prilog. Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim
dodajte brokulu i puretinu u bešamelu i na vrh dodajte kockice
starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim
maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok
kockice kruha ne dobiju zlatnu boju i dobili ste složenac!

Povrće za krem juhu

Ostaci povrća mogu poslužiti za bogate krem juhe. Na maslinovom
ulju i maslacu prepržite nasjeckani češnjak, dodajte mu luk, i
povrće po želji. Kada se sve lijepo sjedini usitnite štapnim
mikserom i vratite na vatru. Po ukusu dodajte vrhnje i ostale
začine. Poslužite toplo.

Riblji popečci

Ako se sva pripremljena riba odmah ne pojede, od ostataka se može
napraviti dobrih zalogaja. Ribu očistite od kostiju i natrgajte
na komadiće. Dodajte naribanu mrkvu, sitno sjeckani poriluk, malo
češnjaka, jaje i po potrebi brašno i krušne mrvice. Oblikujte
popečke i ispecite ih do zlatno žute boje.

Pohane palačinke

Ostatke mesa pomiješajte s kiselim krastavcima i preprženim
šampinjonima. Ispecite palačinke, napunite smjesom od mesa i
pohajte. Poslužite opet uz francusku salatu ili uz umake.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest