Blagdani su pred nama, ne možemo nigdje, ostaje nam - hrana, i to u velikim količinama, što i inače radimo u ovom dijelu godine.
Blagdani su nam pred vratima, a obično je to doba kada se, u
pauzi od posla i provođenju vremena s našim najbližima, često
prepustimo uživanju u hrani, kojoj čašici više i promijenimo naše
navike i uobičajen dnevni ritam. Posljedično tome, prijete i
brojni zdravstveni rizici, pa evo savjeta za njihovo
preveniranje.
Radi se o utjecaju hrane na kardiovaskularne bolesti,
hipertenziju, dijabetes, a s druge strane i pojavljuju se i
mentalni poremećaji vezani za one koji neće blagdan moći
iskoristiti na način kako bi željeli.
Tijekom blagdana raste konzumacija one hrane koja sadrži veliku
količinu masnoća i soli. Unos takve hrane povisuje krvni tlak,
nosi sa sobom veću razinu kolesterola i nisu neuobičajene tegobe
srca, dodaje. Možemo spomenuti Badnjak i ribu kao jedini moment
koji je nešto malo zdraviji. Sve ostalo – od pečenog odojka i
pure s mlincima, nije baš pretjerano zdravo.
Trećina više srčanih tegoba
Napravljen je pomak jer se prema Nacionalnom programu manje soli
kruh, a postoje i namirnice s manje soli nego prije i ako se već
moraju jesti specijaliteti – neka to bude dozirano.
Konzumiranje alkohola, osim što slabi imunitet kojeg je potrebno
ojačati u ovo doba virusa, nepovoljno djeluje na srce. Tako se
mogu javiti i češći srčani udari, a prema nekim procjenama, broj
srčanih tegoba u blagdansko doba poveća se i do 30% u odnosu na
godinu.
Više jedemo i konzumiramo alkoholna pića tako da može doći do
većeg broja kardiovaskularnih incidenata. Ta skupina ljudi je
svakako najugroženija, međutim treba isto istaknut i da se može
javiti i akutni pankreatitis s obzirom na prejedanja i povećanog
unosa alkoholnih pića.
U ovo vrijeme treba piti dosta tekućine bez obzira što nije
vruće. Ta tekućina ne bi trebala biti alkohol ili bilo koja
njegova varijanta, nego voda. Njome se umanjuje šteta od
prevelikog unosa soli. Protrka dodaje kako alkohol uzrokuje i
vazodiletaciju pa kod naglog izlaska iz topolog u hladno može
doći do obrnutog procesa vazokonstrikcije – sužavanja krvnih
žila.
Trovanja hranom i sindrom božićnog drvca
Obzirom da se spremaju brojna jela i neka od njih sadrže i jaja i
slične kvarljive namirnice te može doći vrlo često do trovanja.
Međutim to je epidemiološki vrlo lako pratiti budući da se
većinom radi o obiteljskim okupljanjima. Tako je vrlo lako
utvrditi uzrok, takozvani je sindrom božićnog drvca.
U nekim slučajevima dolazi do nakupljanja plijesni na božićnim
drvcima koje kod osoba koje su bile alergičari dovodi do
pojačanih alergijskih reakcija u ovom periodu, međutim to je
rijetko. Većinom sad ljudi uzimaju antihistaminike i nije baš
često da se takvo nešto događa. Eventualno može zbog skupljanja
prašine na božićnim drvcima doći do pojave alergija.
Stručnjaci savjetuju
Bilo bi lijepo prošetati na otvorenom, tamo gdje nema ljudi.
Dakle ne u trgovački centar, nego na otvoreno i tamo onda čovjek
može i priuštiti da skine masku i da malo provjetri svoja pluća
koja su u ovo vrijeme dosta ugrožena.
Ne pretjerivati. Stres ili aknsioznost obzirom da dolaze praznici
su neizbježni. Isto se odnosi i na depresiju nakon toga. To su
stvari koje teško baš možemo prevenirati. Međutim, prehrambene
navike u doba blagdana definitivno možemo prevenirati i na taj
način si pomoći da ne dođe do loših ishoda.
I naravno, ne zaboravite na bilo koji oblik tjelovježbe – barem
šetnju koja će u ovo blagdansko vrijeme biti svakako obogaćena
božićnim lampicama i ukrasima.



