
Život kakav smo znali neće se nastaviti dok se većina populacije ne cijepi protiv koronavirusa. U međuvremenu biste mogli dodati određene namirnice u svoju prehranu, a koje bi vam mogle pomoći u borbi s covidom-19.
Cink – kao i u slučaju vitamina D, mineral
cink također je presudan u potpori imunološkog sustava. Cink
pomaže tijelu u borbi protiv patogena. “Kronični bolesnici i
starije osobe imaju povećani rizik od zaraze i moguće teže ishode
bolesti. Kroz nekoliko mehanizama cink to može spriječiti,
smanjiti ozbiljnost bolesti te trajanje simptoma”, naveli su
istraživači u časopisu Advances in Integrative Medicine.
Iako su potrebna dodatna istraživanja koja će potvrditi ove
nalaze, neće škoditi da uključite cink u prehranu. No, prije
uzimanja bilo kakvih dodataka najprije se posavjetujte sa svojim
liječnikom, piše Eat This.
Grožđe – laboratorijski eksperimenti
pokazali su da kemijski spojevi u dvije južne vrste grožđa
također mogu inhibirati enzim proteaze (Mpro). “Biljke koriste
ove spojeve da bi se zaštitile, pa nije iznenađujuće što biljni
listovi sadrže te korisne spojeve”, rekao je Xie.
Tamna čokolada – tamna čokolada bila je još
jedna uobičajena namirnica koja je pokazala obećavajuće rezultate
u istoj studiji. Istraživači su proučavali kako je enzim proteaza
(Mpro) u virusu SARS-CoV-2 reagirao nakon što je došao u kontakt
s različitim biljnim kemijskim spojevima, posebno onima koji
pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva. Računalne
simulacije otkrile su da su se kemijski spojevi u tamnoj
čokoladi i kakau u prahu mogli vezati za različite dijelove
Mpro, a laboratorijski eksperimenti su pokazali da spojevi mogu
smanjiti aktivnost Mpro za oko pola. Drugim riječima, tamna
čokolada može imati sposobnost da smanji širenje covida-19 u
tijeku, ali vjerojatno neće virus u potpunosti zaustaviti.
Vitamin D – nekoliko je studija pokazalo
da vitamin D – posebno D3 – može pomoći u ublažavanju
težine simptoma covida-19. Istraživači i liječnici vjeruju da je
to djelomično moguće zbog sposobnosti vitamina D da podržava
imunološku funkciju. Niske razine vitamina mogu vas dovesti u
veći rizik od infekcije i uzrokovati druge probleme otežano
zacjeljivanje rana. Tijelo prirodno proizvodi vitamin D3
izlaganjem suncu i stoga je važno uzimati dodatak tijekom zimskih
mjeseci kada ima manje sunčeve svjetlosti.
Zeleni čaj – novo istraživanje čiji je
suautor De-Yu Xie, profesor mikrobiološke biologije na
Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline, sugerira da
specifični kemijski spojevi u zelenom čaju imaju
sposobnost inhibiranja glavnog enzima ili proteaze (Mpro) u
virusu SARS-CoV -2, virus koji uzrokuje covid-19. “Zeleni čaj ima
pet kemijskih spojeva koji se vežu na različita mjesta proteaze,
prevladavajući ga i tako inhibira njegove funkcije”, navodi Xie
te objašnjava da se virus ne može replicirati ako je enzim
proteaza inhibiran. Ovo istraživanje je još u ranoj fazi, a Xie
navodi da je pred njim dug put kako bi dokazao medicinsku
primjenu spojeva.



