Hrskavi i prhki izvana, a sočni iznutra

Božićni keksi s bijelom čokoladom i bademima

Instagram @boky26

U slatkim i slanim receptima Bojane Matek uživali smo već nekoliko puta, a ovog je puta s nama podijelila ideju za božićni kolač.

Jeste li već počeli s pripremom božićnih kolača? Ako nemate ideje
kakve poslastice peći ovih blagdana, donosimo preukusnu ideju
koju je s nama podijelila Bojana Matek. Na njezinom Instagram profilu uvijek pronađemo genijalne ideje,
kako za slana, tako za slatka jela, a ovog je puta s nama
podijelila recept za keksiće, hrskave i prhke izvana, a sočne
iznutra.

Recept za keksiće donosimo u nastavku, a kad ih jednom probajte,
na blagdanskom će se stolu naći svake godine. 

SASTOJCI

  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 50 g svijetlog muscovado šećera
  • 40 g kristal šećera
  • 300 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g suhih marelica 
  • 100 g bijele čokolade
  • 80 g sjeckanih badema (blanširani prutići)
  • 1 žličica arome badema (opcionalno)

PRIPREMA

  1. Sitno nasjeckajte bijelu čokoladu i marelice. Bademe
    nasjeckajte na prutiće. Ja sam, da pojednostavim, koristila
    kupovne već isjeckane i blanširane bademe, ali možete ih
    blanširati i sami ili jednostavno nasjeckati obične
  2. Mikserom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerima. Neprestano
    miksajući dodajte jaje, mlijeko i aromu badema
  3. Postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i
    soli. Kada ste sve dobro umiješali, isključite mikser
  4. Dodajte bademe, čokoladu i marelice te kuhačom ili lopaticom
    ravnomjerno umiješajte u smjesu
  5. Pomoću dvije žličice, na papirom za pečenje obložen
    pleh, stavljajte hrpice smjese veličine manjeg oraha
  6. Ostavite razmak između svake jer se pečenjem keksi šire.
    Pokušajte ih što pravilnije oblikovati. Što su manje hrpice,
    manji će biti keksići i obrnuto
  7. Pecite 10-12 min na 180°C, tj. pratite situaciju jer je svaka
    pećnica drugačija. Kada keksići počnu lagano tamniti na dnu,
    gotovi su
  8. Na vrhu će biti još mekani i pomalo drhtavi, ali to tako
    treba biti. Nakon nekoliko minuta Van pećnice, keksi će se
    stvrdnuti
  9. Pustite ih na pekaču tih nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo
    prebacite na rešetku za hlađenje.
  10. Ponovite s preostalom smjesom.
  11. Čuvajte ih na hladnom u dobro zatvorenim kutijama. 
Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest