
U slatkim i slanim receptima Bojane Matek uživali smo već nekoliko puta, a ovog je puta s nama podijelila ideju za božićni kolač.
Jeste li već počeli s pripremom božićnih kolača? Ako nemate ideje
kakve poslastice peći ovih blagdana, donosimo preukusnu ideju
koju je s nama podijelila Bojana Matek. Na njezinom Instagram profilu uvijek pronađemo genijalne ideje,
kako za slana, tako za slatka jela, a ovog je puta s nama
podijelila recept za keksiće, hrskave i prhke izvana, a sočne
iznutra.
Recept za keksiće donosimo u nastavku, a kad ih jednom probajte,
na blagdanskom će se stolu naći svake godine.
SASTOJCI
- 150 g maslaca sobne temperature
- 50 g svijetlog muscovado šećera
- 40 g kristal šećera
- 300 g brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
- 100 g suhih marelica
- 100 g bijele čokolade
- 80 g sjeckanih badema (blanširani prutići)
- 1 žličica arome badema (opcionalno)
PRIPREMA
- Sitno nasjeckajte bijelu čokoladu i marelice. Bademe
nasjeckajte na prutiće. Ja sam, da pojednostavim, koristila
kupovne već isjeckane i blanširane bademe, ali možete ih
blanširati i sami ili jednostavno nasjeckati obične - Mikserom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerima. Neprestano
miksajući dodajte jaje, mlijeko i aromu badema - Postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i
soli. Kada ste sve dobro umiješali, isključite mikser - Dodajte bademe, čokoladu i marelice te kuhačom ili lopaticom
ravnomjerno umiješajte u smjesu - Pomoću dvije žličice, na papirom za pečenje obložen
pleh, stavljajte hrpice smjese veličine manjeg oraha - Ostavite razmak između svake jer se pečenjem keksi šire.
Pokušajte ih što pravilnije oblikovati. Što su manje hrpice,
manji će biti keksići i obrnuto - Pecite 10-12 min na 180°C, tj. pratite situaciju jer je svaka
pećnica drugačija. Kada keksići počnu lagano tamniti na dnu,
gotovi su - Na vrhu će biti još mekani i pomalo drhtavi, ali to tako
treba biti. Nakon nekoliko minuta Van pećnice, keksi će se
stvrdnuti - Pustite ih na pekaču tih nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo
prebacite na rešetku za hlađenje. - Ponovite s preostalom smjesom.
- Čuvajte ih na hladnom u dobro zatvorenim kutijama.



