#hitrecept

Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno.

SASTOJCI ZA MEDENJAKE:

– 15 dag maslaca
– 15 dag meda
– 35 dag glatkog brašna
– 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na
orahe, slobodno ih izbacite)
– 2 manja ili 1 veliko jaje
– 1 čajna žličica sode bikarbone
– začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

PRIPREMA MEDENJAKA:

1. Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro
promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno
u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće stavite u
brašno pa ga smrvite prstima.

2. U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i
opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite
tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u
hladnjak na sat vremena.

3. Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine
zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite
velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju odaberite ako
želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje
koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih
jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.

4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 10
minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno
smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se
nakon pečenja.

GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE MEDENJAKA

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom za koju će vam
trebati:
– 10 dag šećera u prahu
– 3 velike žlice limunovog soka

Pomiješajte šećer i sok od limuna. Glazura ne smije biti previše
gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure
tako što ćete je zagrabiti žličicom i pustiti da pada s nje. Ako
prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju
još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od
žlice, razrijedite je s malo limunovog soka.

Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate
koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu
glazuru u jedan kut vrećice, a potom škaricama pažljivo
odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti
malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

Umjesto vrećice možete napraviti mali tuljac od masnog papira za
pečenje.

SAVJET:

1. Medenjake ne morate oblikovati u kuglice. Tijesto prije
hlađenja možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko
razvaljati pa kalupima po želji rezati razne oblike. Ako vam se
čini da je tijesto nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje,
pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pa onda krenite
na valjanje.

2. Čokoladoljupci u medenjake mogu dodati 2-3 žlice kakaa pa će
oni zahvaljujući tome poprimiti i lijepu čokoladnu boju i imati
bogatiji okus.

3. Medenjaci imaju poprilično dug rok trajanja. U metalnoj kutiji
izdržat će i mjesec dana, a ako im želite vratiti malo svježine,
u kutiju povremeno ubacite komadić jabuke.

Dobar tek!

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest