Tajna je u prehrani

Dugoročno konzumiranje voća i povrća može koristiti kognitivnim funkcijama

mojezdravlje.ba

Sredovječni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu smanjiti izglede za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u usporedbi s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često, pokazuje američko istraživanje.

Znanstvenici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina a na
početku istraživanja bili su prosječno 51 godinu stari. Svake
četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim
navikama. Također su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad
su bili prosječno 73 godine stari.

Na temelju tih rezultata znanstvenici su utvrdili da su muškarci
koji su redovito jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina,
kad su bili u 70-im godinama života imali 17 posto manje izglede
za umjerene kognitivne probleme i 34 posto manje izglede za
velike mentalne poteškoće od muškaraca čija je prehrana
sadržavala najmanje povrća.

Za konzumiranje voća nije se činilo da utječe na rizik umjerenih
kognitivnih problema no muškarci koji su pili više soka od
naranče imali su 47 posto manje izglede za velike mentalne
potreškoće od muškaraca koji su pili najmanje toga soka, pišu
znanstvenici u časopisu Neurology.

“Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno
narančastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova
(naranče) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim
godinama muškaraca”, kaže autor studije  Changzheng
Yuan s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Muškarci bi ipak trebali pripaziti koliko soka od naranče piju,
dodaje on.

“Zaštitna uloga redovitog konzumiranja soka od naranče uglavnom
je uočena kod najstarijih muškaraca”, kaže Yuan. “S obzirom na to
da su voćni sokovi kalorični zbog koncentriranih voćnih šećera
najbolje je ne konzumirati više od jedne male staklene čaše
dnevno”, dodao je Yuan.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest