Zimi se naše tijelo mijenja jer su dani kraći, organizam samim time usporeniji pa se osjećaju posljedice na metabolizam, raspoloženje i u konačnici - prehrambene navike.
Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više
ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može
izazvati poprilično negativne posljedice. Upravo zato bitno je na
adekvatan način prilagoditi prehranu godišnjem dobu.
I, naravno, postoje jasne smjernice što jesti zimi, a da si
pritom učinimo pozitivne stvari za tijelo. Naravno, uz prehranu,
bitno je biti i tjelesno aktivan u što većoj mjeri.
CRVENO MESO, KELJ, ZELENA SALATA I KUPUS
Bogati su željezom, kojeg zimi tijelo treba više no inače za
jačanje imuniteta.
ČAJ S MEDOM, LIMUNOM ILI MALO RUMA TE PUNO VODE
Navedeni pripravci ubrzavaju metabolizam, “čiste” ga i hrane
potrebnim vitaminima.
RIBA, JAJA, SIR
Zimi smo umorniji, a ribe, jaja, sir, mlijeko… pomažu hraniti
organizam vitaminom B12, koji pomaže da se osjećamo odmornije i
svježije.
ŠPINAT
Bogat je cinkom i samim time sjajan u obrani protiv raznih virusa
i prehlada koje prijete tijekom zime.
ŽITARICE
Kaše sastavljene od žitarica, u prvom redu, heljde i zobi,
trebale bi biti neizostavne zimi. Bogate su vlaknima, vitaminima
B1 i B2, brojnim mineralima poput magnezija, željeza, cinka i
fosfora, lako su probavljive i niskokalorične.



