Bitno je prilagoditi prehranu

Tijelo razlikuje godišnja doba. Što jesti preko zime?

Tijelo razlikuje godišnja doba. Što jesti preko zime?

Zimi se naše tijelo mijenja jer su dani kraći, organizam samim time usporeniji pa se osjećaju posljedice na metabolizam, raspoloženje i u konačnici - prehrambene navike.

Tijelo tijekom zimskih mjeseci traži masniju hranu, više
ugljikohidrata te u slučaju slabijeg kretanja sve skupa može
izazvati poprilično negativne posljedice. Upravo zato bitno je na
adekvatan način prilagoditi prehranu godišnjem dobu.

I, naravno, postoje jasne smjernice što jesti zimi, a da si
pritom učinimo pozitivne stvari za tijelo. Naravno, uz prehranu,
bitno je biti i tjelesno aktivan u što većoj mjeri.

CRVENO MESO, KELJ, ZELENA SALATA I KUPUS

Bogati su željezom, kojeg zimi tijelo treba više no inače za
jačanje imuniteta.

ČAJ S MEDOM, LIMUNOM ILI MALO RUMA TE PUNO VODE

Navedeni pripravci ubrzavaju metabolizam, “čiste” ga i hrane
potrebnim vitaminima.

RIBA, JAJA, SIR

Zimi smo umorniji, a ribe, jaja, sir, mlijeko… pomažu hraniti
organizam vitaminom B12, koji pomaže da se osjećamo odmornije i
svježije.

ŠPINAT

Bogat je cinkom i samim time sjajan u obrani protiv raznih virusa
i prehlada koje prijete tijekom zime.

ŽITARICE

Kaše sastavljene od žitarica, u prvom redu, heljde i zobi,
trebale bi biti neizostavne zimi. Bogate su vlaknima, vitaminima
B1 i B2, brojnim mineralima poput magnezija, željeza, cinka i
fosfora, lako su probavljive i niskokalorične.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest