
Ovu namirnicu svi imate u kućanstvu, a mogla bi biti ključna za vašu liniju - posezanje za većom količinom ove namirnice smanjuje rizik od pretilosti
Riža bi mogla biti ključan faktor u stalnoj borbi velike većine
stanovnika našeg planeta s pretilošću, smatraju japanski
znanstvenici. Oni su analizirali podatke prikupljane u
više od 130 zemalja te zaključili da bi posezanje
za većom količinom riže u
svakodnevnoj prehrani moglo pridonijeti smanjenju
rizika od prekomjerne težine.
Poznato je da je pretilost postala jedna od najozbiljnijih
bolesti na svijetu. Po podacima američkoga Centra za kontrolu i
prevenciju bolesti čak 39 posto američke populacije je pretilo.
No u Japanu je ta brojka znatno niža – tek 4,3 posto Japanaca ima
problem s prekomjernom težinom. Upravo zbog tih podataka
znanstvenici sa ženskog sveučilišta Doshisha u Kyotu
prionuli su proučavanju faktora zbog kojih brojni Japanci imaju
zdravu ili prosječnu težinu.
Vrlo brzo su zaključili da je temeljna namirnica
Japanaca, kao i stanovnika ostalih azijskih
zemalja s malim brojem pretilih osoba – riža, piše Medical
News Today.
Prosječan unos hrane na Zapadu je drukčiji nego u azijskim
državama. Ondje se u prehrani riža izbjegava upravo zbog
ugljikohidrata, podsjetila je Tomoko Imai, voditeljica
istraživanja i profesorica na sveučilištu Doshisha. Imai i kolege
su dokazali da je u zemljama u kojima su ljudi konzumirali
prosječno 150 grama riže dnevno evidentirana znatno niža stopa
pretilosti nego u državama u kojima stanovništvo dnevno jede u
prosjeku samo 14 grama riže.
U obzir su uzeli i ostale faktore koji pridonose epidemiji
pretilosti, poput pušenja, unosa kalorija, novca utrošenog na
zdravstvenu skrb, udjela stanovništva starijeg od 65 godina te
prosječan stupanj naobrazbe.
Pokazalo se da su svi navedeni čimbenici znatno lošiji u državama
u kojima se jelo najviše riže. No unatoč tomu
pozitivan učinak konzumacije riže je prevladao i u tim
državama nije utjecao na problem stanovništva s prekomjernom
težinom.
Njihov zaključak je sljedeći: Kad bi ljudi dnevno konzumirali
samo 50 grama riže (oko pola šalice), stopa pretilosti na
svjetskoj bi razini pala za jedan posto.
Imai je pojasnila da riža vjerojatno utječe na sporije
dobivanje na težini zbog toga što sadrži vlakna, hranjive tvari i
prirodne biljne sastojke koje nalazimo u cjelovitim žitaricama, a
povećavaju osjećaj sitosti zbog čega nema prejedanja. Dodao je da
riža ima nizak udio masti te da održava razinu šećera u krvi
stabilnom, što je vrlo važno jer se blokira izlučivanje
inzulina.
Japanski znanstvenici svoja su zapažanja predstavili na nedavno
održanom Europskom kongresu o pretilosti u engleskom Glasgowu.



