Zdravlje i kuhinja

Šest namirnica koje pomažu sačuvati zdravlje zglobova i kostiju

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina

S godinama i ozljedama, naši zglobovi postaju istrošeni i mogu biti bolni. Hrskavica između zglobova može se, naime, s vremenom istrošiti, što stvara probleme unutar zglobova.

Ako tražite načine kako prirodno poboljšati zdravlje svojih
zglobova, nastavite čitati kako biste pronašli najbolju hranu za
zdrave zglobove i kosti.

1. Lisnato povrće

Lisnato povrće, poput špinata i brokule, može uvelike poboljšati
zdravlje zglobova. Lisnato povrće obiluje antioksidansima koji se
mogu suprotstaviti slobodnim radikalima u tijelu.

Osim što je puno antioksidansa, lisnato povrće je i dobar izvor
vitamina i minerala kao što je kalcij. Kalcij je neophodan za
zdravlje kostiju, dok su vitamini presudni u borbi protiv
slobodnih radikala.

2. Riba

Masna riba poput lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje su
poznate po svojim protuupalnim svojstvima.

Ljudi koji pate od artritisa mogu uvelike profitirati
konzumiranjem masne ribe, ali ako niste ljubitelj ribe, uvijek
možete uzimati dodatke koji sadrže omega-3 kako biste osigurali
dovoljnu porciju masnih kiselina.

3. Tofu

Tofu nije samo izvrstan izvor proteina, već sadrži i kalcij,
zajedno s omega-3 masnim kiselinama. 

Tofu je svestran, pa ako vam nije draga njegova tekstura, možete
pronaći “svileni” tofu kremaste teksture i od njega napraviti
preljev ili kajganu. Imajte na umu da tofu obično poprima okuse s
kojima se kuha pa se nemojte bojati koristiti začine i umake.

4. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice  su cjelovita žitarica koja se povezuje sa
smanjenjem upala. Ako ste netko tko redovito vježba, zobene
pahuljice neće vam samo dati energiju da nastavite, već i pomoći
u oporavku nakon dugog treninga.

Ako stvarno želite nadopuniti zobene pahuljice, možete im dodati
bobičasto voće, poput malina, kako biste unijeli ekstra dozu
antioksidansa.

5. Trešnje

Ako patite od gihta, trebali biste u prehranu unijeti trešnje.
Trešnje ne samo da imaju protuupalna svojstva, već su pokazale da
su oni koji su konzumirali trešnje imali 37 posto manje šanse da
prijave slučaj pogoršanja gihta.

Ponekad sva zdrava hrana na svijetu možda neće pomoći kod upale i
možda će vam trebati injekcija, kažu stručnjaci iz Jersey Rehaba.
Stoga se uvijek sjetite posavjetovati se s liječnikom o prehrani.

6. Crvena paprika

Crvena paprika je izvrstan izvor C vitamina koji je važan u
stvaranju kolagena. Kolagen pomaže u izgradnji hrskavice, tetiva
i ligamenata. Sve je ovo važno za ublažavanje bolova i
sprječavanje trljanja kostiju. Ako pazite da jedete hranu koja
sadrži C vitamin, osigurat ćete da hrskavica adekvatno podržava
vaše zglobove.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest