
Preliminarni rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem skupu što ga organizira American Heart Association.
Ljudi koji redovito jedu čili mogu računati na “znatno smanjenje
rizika od umiranja od kardiovaskularnih bolesti ili od raka”,
zaključak je istraživanja kojega je prenio Independent.
Ranija istraživanja pokazala su da čili, plod različitih tropskih
vrsta paprike, ali i nekih europskih, kao hrana može djelovati
protuupalno, antioksidativno, protiv razvoja raka, kao i povoljno
na reguliranje razine kolesterola i triglicerida u krvi.
Ključni sastojak čilija koji dovodi do toga je kapsaicin, koji
čiliju daje specifični ljut okus, a može se pronaći u još nekim
srodnim biljkama.
Istraživači su do ovog otkrića došli statistički analizirajući
čak 4729 ranijih istraživanja, kroz koje su prošli kroz
zdravstvene izvještaje nešto više od 570.000 ljudi iz SAD-a,
Kine, Italije i Irana.
Dosijei tih ljudi sadržavali su podatke o njihovoj prehrani,
između ostalog i sklonosti ljutim papričicama, odnosno o tome da
ih možda nikada ne jedu.
Ispostavilo se da oni koji redovito jedu ljute papričice, u
odnosu na one koji ih jedu rijetko ili nikada, u 26% slučajeva
rjeđe umiru od kardiovaskularnih bolesti, 23% rjeđe umiru od raka
i 25% su generalno manje skloni umiranju od bolesti.
Zasad im nije uspjelo utvrditi koje vrste čilija su možda bolje u
sprečavanju bolesti od nekih drugih, a posebno je misteriozno
ostalo koji točno sastojak ili sastojci ili, pak, kombinacija
sastojaka dovodi do bolje otpornosti na navedene bolesti.



