
Omiljena sezonska namirnica koju jednako vole odrasli i djeca obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.
Ukoliko se volite hraniti sezonski, uravnoteženo i zdravo na
blogu Mama, ja sam gladan pronaći ćete mnoštvo korisnih savjeta i
dobrih ideja.
Evo današnjeg recepta: Kukuruzni kolač s mandarinama
SASTOJCI
220 g kukuruznog brašna
prstohvat soli
5 mandarina (cca 420 g) – s korom
4 žlice meda
3 jaja srednje veličine
1 puna žličica cimeta
1/2 žličice kardamoma
1 prašak za pecivo
2 dl mlijeka
2 žlice maslinovog ulja
kalup za quiche (promjer 28 cm)
maslac za premazivanje kalupa
PRIPREMA
Mandarine operite (ne gulite ih) pa ih stavite kuhati u lonac
hladne vode da omekšaju (oko pola sata). U zdjelu stavite brašno,
sol, prašak za pecivo i sve promiješajte. U drugu zdjelu stavite
3 jaja, cimet, kardamom i 3 pune žlice meda pa pjenjačom dobro
promiješajte. Kad su se mandarine skuhale, prebacite ih u
multipraktik i usitnite tako da dobijete pire. Prebacite
mandarine u zdjelu da se malo ohlade. Dodajte im žlicu meda i
promiješajte. Sada u zdjelu s brašnom ubacite tučena jaja i
mlijeko pa dobro promiješajte. Umiješajte ulje i mandarine.
Sve prebacite u kalup koji ste prethodno premazali s malo
maslaca. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180
stupnjeva oko 25 minuta i pritom pripazite da vam kolač ne
zagori. Dosta će brzo dobiti lijepu boju. Možete ga, po želji,
posuti šećerom u prahu (brezinim ili kokosovim).



