
Neuravnotežen obrok, premala porcija ili monotonija u prehrani odnosno neuključivanje novih jela mogu dovesti do konstantne gladi.
Ljudi se nerijetko znaju požaliti kako osjećaju jaku glad iako su
malo prije toga pojeli konkretan obrok. Taj osjećaj zaista je
teško ignorirati, ali neizbježno je pitati se je li riječ o
proždrljivosti, dosadi ili praznom želucu?
Nutricionistica Lyndi Cohen objasnila je da razloga može biti
mnogo – neuravnotežen obrok, premala porcija ili monotonija u
prehrani odnosno neuključivanje novih jela.
“Osjećaj gladi i nezadovoljstva nedugo nakon obroka puno je češći
nego što mislite, ali postoji način da se to riješi. Svaki obrok
trebao bi imati porciju zdrave masnoće poput avokada, neke sporo
probavljive ugljikohidrate poput batata i malo nemasnih proteina.
Takvim načinom prehrane dobit ćete sve hranjive sastojke.”
Kako prenosi Daily Mail, jedan od najčešćih uzroka konstantne
gladi je žudnja za novim okusima i jelima. “Postoji nešto što se
naziva senzorno-specifična sitost i to može imati neke veze s tim
zašto uvijek imate ‘mjesta za desert’.”
Ako stalno jedete istu hranu, tijelo će vam pokušati reći da je
naviklo na te okuse – i ne prepoznaje više takvu hranu kao
gorivo. Izbjegnite to raznolikom prehranom i pokušajte ne jesti
iste obroke prečesto, kaže Lyndi.
Drugi razlog zbog kojeg biste nakon završetka obroka mogli
osjećati glad je taj što si uskraćujete onu hranu za kojom vaše
tijelo zaista žudi. “Izbjegavanjem tjestenine, slatkiša ili nečeg
što inače jako volite samo pojačavate žudnju za istim. Najbolje
je biti u svemu umjeren – prestanite sami sebi braniti određene
namirnice.”
Jedan očiti razlog zašto ste i dalje gladni je nedovoljno velika
porcija. Ljudi često pojedu malo za doručak i ručak, a onda
odjednom osjete napadaj gladi – i prejedu se u kasne sate. S
druge strane imamo primjer ljudi koji jedu obilan doručak i
ručak, ali svejedno navečer, nakon svih obaveza, osjećaju glad.
Razlog tome je vjerojatno dosada – neurotransmiter dopamin
pokreće organizam, a povezuje se s motivacijom i stimulacijom. On
stvara osjećaj ugode prilikom jedenja, pa kad se javlja dosada
ili nezadovoljstvo, mozak traži hranu kako bi potaknuo
proizvodnju dopamina.
Također, ljudi često zamijene osjećaj gladi sa signalima tijela
koje zapravo traži tekućinu. Stručnjaci preporučuju da popijete
čašu ili dvije vode i tako lakše shvatite je li u pitanju žeđ ili
glad. Naravno, u pitanju može biti i neki zdravstveni problem
poput poremećaja hormona u obliku prekomjernog rada štitnjače.
Ako imate još neke simptome, obratite se liječniku.
Drugi medicinski uzrok stalne gladi mogu biti lijekovi poput onih
za artritis ili protiv alergija. Jednom kad ih se prestane
koristiti, želja za hranom se smanjuje, no kod kroničnih bolesti
koje iziskuju stalno uzimanje lijekova najbolje je posavjetovati
se s liječnikom.



