Namirnica naših baka

Dolazi zima, a s njom i vrijeme kiselog kupusa

Dolazi zima, a s njom i vrijeme kiselog kupusa

Kupus, pogotovo kiseli, odnosno fermentirani, prepun je vitamina i tijekom zime je neizostavna namirnica u mnogim jelima. Najbolje ga je kiseliti kod kuće jer je takav najukusniji.

Kiseli kupus je, vrlo pogrešno, zaprao sjajna hraan impresivnog
udjelu hranjivih sastojaka, a obično jedemo samo preko zime jer
spada u hranu koja se teže probavlja i nekima može loše sjesti na
želudac.

Bez obzira na to, trebali bismo ga jesti cijele godine jer
izvrsno čuva imunitet i opskrbljuje organizam potrebnom dozom
vitamina.

Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini prije više
od 2000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda
kojom se hrana čuvala od propadanja. Kupus je preživio test
vremena i postao je popularan prilog i začin jelima u mnogim
kulturama. Iako je i svježi kupus vrlo zdrav, kiseli ima daleko
veće zdravstvene dobrobiti.

Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti
kupus koji ste kiselili sami.

No, zašto je kiseli kupus tako odlična namirnica?

Vrlo je hranjiv

Nema toga što nema u kiselom kupusu – prepun je vitaminom C,
željezom, manganom, vitaminom B6, bakrom, kalijem, vlaknima,
proteinima, a ima i nešto ugljikohidrata. S obzirom na to da
prolazi fermentaciju, prirodni je izvor probiotika, odnosno
zdravih bakterija koje povoljno utječu na naš probavni sustav i
čuvaju naša crijeva od upala i infekcija.

Međutim, valja pripaziti s konzumacijom kiselog kupusa jer može
sadržavati puno natrija. Imajte ovo na umu ako pazite na unos
soli.

Poboljšava probavu

Probiotici u kiselom kupusu prva su linija obrane protiv toksina,
prekomjernih plinova, nadimanja i zatvora te su korisni u osoba
koje pate od Chronove bolesti. Poboljšavaju probavu, bakterijsku
ravnotežu u crijevima, pogotovo kada je narušena uzimanjem
antibiotika. Kiseli kupus stoga može smanjiti ili spriječiti
proljev.

Čuva imunitet

Bakterije u probavnom sustavu imaju velik utjecaj na cjelokupno
zdravlje u organizmu i s time i na imunološki sustav. Kiseli
kupus čuva imunitet i održava ga na visokom nivou, zato ga je
dobro jesti tijekom cijele godine, a pogotovo u razdobljima gripa
i prehlada. Osim toga, jača sluznicu crijeva, a jača sluznica
bolje sprječava da neželjene tvari dospiju u tijelo i izazovu
kaos.

Liječi giht i čir na želucu

Rasol, sok dobiven kiseljenjem kupusa, prava je vitaminska bomba
koja može pomoći u liječenju gihta, astme, reume i mnogih
probavnih problema. Osim toga, od njega je koža čišća, a liječi i
mamurluk.

Pomaže u mršavljenju

100 grama kiselog kupusa ima samo 18,6 kalorija što ga čini
idealnom namirnicom za one koji žele smršavjeti. Kiseli kupus
bogat je vlaknima, a takva hrana nas duže drži sitima, zbog čega
kroz dan manje jedemo i tako unosimo manje kalorija. Neke
znanstvene studije pokazale su da određeni probiotici u kiselom
kupusu smanjuju količinu masti koju tijelo apsorbira kroz hranu.

Jača kosti

Vitamin K2 u kiselom kupusu igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja
kostiju. Preciznije, vitamin K2 aktivira dva proteina koja se
vežu za kalcij, glavni mineral koji se nalazi u kostima, a jedno
istraživanje dokazalo je da ovaj vitamin smanjuje rizik od
prijeloma kralježnice, kuka i fraktura ostalih kostiju za 60 do
81 posto.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest