Zdravlje

Spoj češnjaka i meda za snažan imunitet

Češnjak i med djeluju kao nespojiva kombinacija, no ove dvije namirnice predstavljaju pravi spoj za očuvanje jakog imunitetnog sustava i zdravlja.

Naime, češnjak je savršen dodatak mnogim jelima, ali pruža i niz
zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim
antioksidativnim svojstvima. Med pak ima bogati okus, a vitamini
i minerali koje sadrži prirodni med pomažu u smanjenju razine
kolesterola.

Češnjak sadrži spoj poznat kao alicin, za koji se smatra da
pomaže u smanjenju razine kolesterola, sprječava zgrušavanje
krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena svojstva i
anti-mikrobno djelovanje. Ujedno, češnjak je nisko kaloričan, ali
sadrži visoko hranjive tvari. Ova biljka sadrži mangan, vitamin
B6, vitamin C, selen i vlakna.

Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija
češnjaka smanjuje broj prehlada za 63 posto, dok ujedno smanjuje
prosječno trajanje simptoma prehlade za 70 posto. Prirodni med
sadrži preko 100 za organizam važnih sastojaka S druge strane,
prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući
željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Također
sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin.

Med ujedno zbog svoje ljepljive konzistencije pomaže u smanjenju
iritacije sluznice grla.

“Činjenica je da med najvećim udjelom sadrži jednostavne šećere:
fruktozu i glukozu, no za razliku od konzumnog šećera i
kukuruznog škroba koji u osnovi predstavljaju prazne kalorije,
med osigurava preko 100 za organizam važnih sastojaka. Unatoč
izrazitoj slatkoći , prosječan glikemijski indeks meda kreće se
oko 55, a ta brojka označuje umjereni glikemijski indeks”, rekla
je nutricionistica Sandra Krstev Barać.

 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest