Netolerancija na laktozu je nemogućnost pravilnog probavljanja laktoze. S obzirom da mnogi vole jesti sir, tvrđi i što stariji sirevi imaju nisku razinu laktoze. To su sirevi poput parmezana, cheddara...
Procjenjuje se kako je oko 65% svjetske populacije u većoj
ili manjoj mjeri netolerantno na laktozu, što znači da
jela na bazi mlijeka poput jogurta, sladoleda i da, sira
mogu stvoriti niz nepoželjnih probavnih simptoma. Na svu sreću,
sirevi koji imaju niski udio laktoze mogu biti ključ za grickanje
‘bez boli’.
Netolerancija na laktozu zapravo ne uključuje imunološki sustav,
ona je rezultat nemogućnosti tijela da probavi, apsorbira,
metabolizira hranu ili njenu komponentu.
Ljudi ponekad miješaju nepodnošenje laktoze sa alergijom na
kravlje mlijeko. Alergija na kravlje mlijeko je reakcija
imunološkog sustava na jednu ili više mliječnih bjelančevina i
može biti opasna po život kada se konzumira i mala količina
mlijeka ili nekog mliječnog proizvoda.
Alergija na kravlje mlijeko se najčešće pojavljuje u prvoj godini
života, dok se netolerancija na laktozu javlja češće u odrasloj
dobi.
Što utječe na količinu laktoze u siru?
Većina sireva prirodno je bez laktoze ili sadrži vrlo nisku
razinu laktoze jer postupak stvaranja sira uključuje razdvajanje
mlijeka na sirutku i skute. Većina laktoze nalazi se u sirutki,
koja se uklanja, a sir se proizvodi od skute. Na razinu laktoze
utječe i fermentacija i vrijeme. Preostala laktoza fermentacijom
pretvara se u mliječnu kiselinu. Što duže sir ostari (ili
fermentira), manje će laktoze imati.
Način prerade sira i vrsta korištenog mlijeka mogu utjecati na
sadržaj laktoze u siru. Sir ima mnogo niže razine laktoze u
odnosu na ostale mliječne proizvode jer se velik dio laktoze gubi
u sirutki (tekućem dijelu koji nastaje tijekom stvaranja
sira).
Starenje sira može dodatno smanjiti razinu laktoze, jer tijekom
procesa fermentacije bakterije pretvaraju laktozu u mliječnu
kiselinu. Osim toga, u smislu vrste mlijeka, kozje mlijeko ima
nešto niže razine laktoze u odnosu na kravlje mlijeko.
Koji sirevi imaju najmanje laktoze
Ispada da većina sireva, osobito tvrda, ima relativno malo
laktoze.
Tvrdi sir obično je najniži u laktozi, primjerice parmezan i
cheddar sir, no dobar je i kozji sir. Ipak, s obzirom da sir ima
mnogo manje laktoze nego čaša mlijeka, male količine bilo koje
vrste obično se dobro podnose.
Ako želite biti oprezni u konzumaciji sira, ovi sirevi imaju nižu
razinu laktoze:
1. Cheddar
Postoje razne vrste cheddar sira, uključujući blage, oštre,
ekstra oštre, premium i drugi, a najveća razlika među njima je
količina starenja. Dok je blagi cheddar star dva do tri mjeseca,
premium se stari između dvije i pet godina. Blagi cheddar sadrži
oko 0,0 do 2,1% laktoze, dok stariji cheddar sadrži tragove od
2,1%.
2. Parmezan
Ovaj tvrdi talijanski sir star je oko 12 do 36 mjeseci. Ribani
parmezan sadrži 2,9 do 3,7% laktoze, a tvrdi parmezan sadrži 0,0
do 3,2%.
3. Švicarski sir
Mnoge vrste sira spadaju u kategoriju ‘švicarski’. Dok prave
švicarske sorte uključuju Emmentaler i Gruyère, mnogi švicarski
sirevi koji se nalaze u trgovinama proizvode se u Sjedinjenim
Američkim Državama. Švicarski sir sadrži 0,0 do 3,4% laktoze, a
pasterizirani, prerađeni švicarski sadrži 0,0 do 2,1%.
4. Brie
Ovaj mekani, masni kremasti francuski sir tradicionalno se pravi
od kravljeg mlijeka, ali može se napraviti i od kozjeg mlijeka.
Ovisno o vrsti mlijeka koje se koristi, Brie sadrži 0,0 do 2,0%
laktoze.
5. Feta sir
Svježi sirevi poput fete znatno su veći u laktozi nego neki
tvrdi. Možda će trebati nekoliko eksperimenata da biste utvrdili
možete li ih tolerirati ili ne, zato budite svjesni da feta
sadrži otprilike 4,1% laktoze.
6. Camembert
Slično Brie-u, Camembert je kremasti, mekani francuski sir koji
ima blago iscrpljenu unutrašnjost, a proizvodi se od kravljeg
mlijeka. Sadrži od 0,0 do 1,8% laktoze.
7. Gouda
Ovaj polutvrdi nizozemski sir jedan je od najpopularnijih na
svijetu i sadrži 0,0 do 2,2% laktoze.
8. Blue sir
Nije za svakoga, ali oni koji vole plavi sir imaju tendenciju da
ga vole. Izrađen je od kultura plijesni Penicillium i definitivno
ima izražen miris. Sadrži 0,0 do 2,5% laktoze.
9. Provolone
Ovaj polutvrdi talijanski sir napravljen je od kravljeg mlijeka i
ima blagi, dimljeni okus. Sadrži 0,0 do 2,1% laktoze.
Biti netolerantan na laktozu ne mora nužno značiti i odricanje od
svih sireva, ali pravilo je sljedeće: Što je tvrđi sir, stariji
sir, to manje laktoze sadrži, piše MBG.