#kužina

Pomoć u kuhinji: Limun, jogurt i jabuke spašavaju preslana jela

Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve, pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa – dodajte jelu limunovog soka ili octa.

Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.
Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također
“ubijaju” sol.

Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, suhog mesa,
maslina ili kapara, koji obiluju solju.

U narodu postoji još jedan savjet – kad presolite jelo, ubacite
jedan oguljeni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i
nakon kuhanja ih bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne probate
jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tokom cijeloga
kuhanja, piše Dnevni avaz

Fini umaci – Nakon dodavanja vode ili temeljca juhe, variva
i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel umaka.

Vino i ocat – Osim za preslana jela, ocat, vino, limun ili
limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili bibera.

Fina juha – Ako vam je izletjelo previše ulja u juhu,
procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili
ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest