#kužina

Svo posuđe vam je iskrivljeno? Problem možda nije u proizvođaču, već u vama

Događa li vam se često da vam palačinke, omleti i druga pržena hrana s jedne strane izgore, dok im druga ostane tek napola skuhana, tijekom pripreme hrane vjerojatno radite veliku grešku.

Ako, poput mnogih, vrelu tavu, čim ste iz nje izvadili
hranu, stavljate pod mlaz vode, to zaista nije dobro za vaše
posuđe, piše Slobodna Dalmacija.

Staviti vruću tavu pod vodu, naliti preko toga sredstvo za pranje
i potom ribanje te iste tave možda zvuči kao dobra ideja, ali ono
dugoročnim takvim postupanjem zapravo uništava vaše posuđe i
stvara tave u kojima ulje ili hrana uvijek bježe na jednu stranu.

Razlog je zapravo lako razumljiv: kad se vrući metal naglo izloži
promjeni temperature, dolazi do termičkog šoka uslijed čega se
materijal iskrivi. No to nije sve, jer može doći i do promjena u
materijalu zbog kojih će se neki dijelovi tave različito
zagrijavati, zbog čega, premda je dno još uvijek ravno, hrana
može zagorjeti.

Navedeno vrijedi i za limove za pečenje i teće, stoga dobro
pripazite kako s njima postupate.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest