
Sjajan prijedlog za brzi ručak sa tjesteninom. Ovog puta u pikantnoj kombinaciji sa kobasicama i umakom od rajčice.
Sastojci
300 g dimljenih suhih kobasica,
1 crveni luk,
2 češnja bijelog luka,
2 veća paradajza,
400 g tjestenine (pužići, fusili i sl.),
4 dl pilećeg bujona (može i od kockice),
so i biber,
naribani sir (kačkavalj, gauda…)
peršinov list
Priprema
Crveni luk isjeckati na sitne kockice i propržiti na malo ulja.
Dodati kobasice izrezane na kolutiće i kratko propržiti zajedno
sa lukom.
Paradajz na kratko spustiti u vrelu vodu, oguliti i izrezati na
kockice.
Sve propržiti zajedno sa kobasicama, dodati i bijeli luk.
Zatim sipati tjesteninu i preliti pilećim bujonom. Sačekati da
provri, a zatim smanjiti temperaturu i kuhati oko 15 minuta dok
tjestenina ne omekša.
Po potrebi dodati još malo bujona ili vode.
Skinuti s vatre, posuti naribanim sirom i staviti u rernu da se
kratko zapeče, desetak minuta će biti dovoljno da se sir fino
otopi.
Prije služenja posuti sjeckanim peršinom ili mladim lukom.
Poslužiti toplo uz svježu zelenu salatu.