znanstvenici znaju

Koliko često i koliko brzo trebate jesti?

Pexels

Svi znaju da zdrava prehrana treba biti bogata voćem i povrćem te sadržavati što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo.

“Tjelesni metabolizam je usporediv s kaminom”, kaže njemački
nutricionist Heiko Griguhn. “Treba ga redovito puniti kako
bi dobro radio”.

On zato preporučuje da se jede često, pet do sedam puta
dnevno. 

Ljudi koji žele izgubiti na težini često griješe jer jedu rijetko
i neredovito, kaže Griguhn. Nakon dugog razdoblja bez hrane,
tijelo počinje čuvati energiju tako što sagorijeva manje
kalorija. 

Uz to, ako pregladnite vjerojatno ćete posegnuti za brzom hranom
ili slatkišima. “Zato je bolje češće ‘prezalogajiti’, ali i to
učinite mudro. Male porcije povrća ili drugih laganih obroka
između doručka, ručka i večere sasvim su u redu”, objasnio
je. 

Ne iznenađuje, međutim, što su mišljenja o optimalnoj učestalosti
obroka različita. Neki su ljudi uvjereni da im pomaže povremeni
post, drugi pak vole klasična tri obroka na dan.

Nedvojbeno je da se za održavanje zdrave tjelesne težine u
organizam ne smije unijeti više kalorija nego što ih se
potroši. 

Zdrava prehrana ne uključuje samo “što” jesti, nego i
“kako”. 

Apetit i sitost regulira mozak, točnije hipofiza, kaže
nutricionistkinja Birgit Schramm. Tijelo otpušta kemijske
glasnike koji mozgu govore da je hrane bilo dovoljno. 

“Sporo jedenje olakšava mozgu da pokupi signal o osjećaju sitosti
koji mu organizam šalje”, objašnjava Schramm. Halapljivost
za stolom čini suprotno. 

“A žvakanje je priprema za probavu”, dodaje Schramm.
“Komadići hrane trebaju se razgraditi u želucu i tankom crijevu.
Nije svejedno gutate li velike komade ili ih prije dobro
prožvačete”. 

Stručnjaci savjetuju da se svaki komad hrane žvače 15 do 30 puta.
Za to, naravno, morate imati vremena. Zato Schramm
preporučuje 15 do 20 minuta za ručak, odnosno pet do osam minuta
za sendvič.

Uz jelo je važno piti i dovoljno tekućine. “To stimulira
proizvodnju probavnih sokova”, kaže
nutricionistkinja Manuela Martin. 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest