
Kad jednom počnemo razmišljati o prestanku pušenja, ovo pitanje nam nije presudan razlog zašto ne bi trebalo prestati pušiti, ali je često posljedica. Može li se spriječiti nabacivanje kilograma?
Zbog čega se zapravo debljaju ljudi koji prestanu pušiti?
Zbog promjene u crijevnoj flori. To je odgovor koji je ponudilo
švicarsko istraživanje.
Vaš je probavni trakt dom više od 100 trilijuna mikroorganizama,
uglavnom bakterija, koje direktno utječu na vaš metabolizam. Kad
prestanete pušiti, sojevi bakterija koje su do tada bile premoćne
zamjenjuju sojevi bakterija koje bolje prerađuju i iskorištavaju
hranu. Također vam i apetit odjednom naraste. Tako tijelo počne
odjednom dobivati više energije i hranjivih tvari te se počne i
debljati. Disbalans bakterija u kojem se novopečeni nepušač
nalazi s jedne je strane pozitivan za zdravlje jer tijelo dobiva
znatnu dozu nutrijenata, a s druge strane donosi dodatni problem
– debljanje.
Na sreću znanstvenici nude i pomoć koja se nalazi u promjeni
načina prehrane. Pokušajte njegovati “dobre” bakterije i time
potisnite one “loše” pa time ponovno uspostavite ravnotežu
crijevne flore.
Dobrima možete pogodovati na dva načina:
Prvo, možete konzumirati probiotike, korisne bakterije kojih ima
u jogurtu, nekim vrstama mladog sira, kiselom kupusu i kefiru.
Drugo, možete unositi prebiotike – specifična vlakna kojima se
goste dobre bakterije u vašem debelom crijevu. Prirodno su njima
bogate mahunarke, poriluk, luk i češnjak, a sve češće se takvim
vlaknima obogaćuju jogurti, proteinske pločice i niz drugih
prehrambenih proizvoda. Kad ih dobre bakterije razgrade, stvara
se niz tvari. Jedna je od njih acetat, masna kiselina kratkog
lanca koja aktivira receptore na površini stanica u crijevima –
što rezultira jačim lučenjem leptina, hormona koji pospješuje
sagorijevanje sala, a umanjuje osjećaj gladi.
(IS)KUŠAJTE – Nastojte svakodnevno unijeti 5 do 10 g
prebiotičkih vlakana iz spomenutih cjelovitih namirnica te
prehrambenih proizvoda obogaćenih njima (među sastojcima na
etiketi potražite inulin i izomalt-oligosaharide). Usto, svaki
dan pojedite porciju fermentirane hrane, na primjer čašu kefira
ili jogurta.



