Kruh je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti nijedan obrok. Rado ga sami pečemo, od njega radimo tost, zapečemo ga u pećnici s češnjakom i maslacem ili maslinovim uljem ili od njega radimo prženice.
Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga
koji serviramo. I, istini na volju, nekad baš prija zagristi tu
hrskavu koricu…
Ipak, količina ugljikohidrata često kruh čini nezdravom
namirnicom, a pogotovo ako govorimo o bijelom kruhu, onom
spravljenim od bijelog brašna – jedne od tri bijele prehrambene
opasnosti.
Ako ste ljubitelj bijelog kruha, evo razloga zbog kojih je
poželjno izbacite s jelovnika.
Izgubit ćete kilograme izazvane zadržavanjem
vode
Kruh je pun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz
prehrane na tijelu se primjećuje gotovo trenutno i to u obliku
gubitka kilograma. Nije riječ o instant mršavljenju, nego o
gubitku vode koja se sakuplja u tijelu. Tijelo, naime, skladišti
ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja
sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, veže
tri do četiri puta više vode od svoje težine.
Više nećete stalno biti gladni
Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je bijeli kruh pun, u organizmu
izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada.
Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj
gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo. To ne znači da iz
prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne
kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cjelovitih
žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.
Energija će vam porasti, a probava se poboljšati
Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna
koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana
izaziva zatvor i druge probleme s probavom. Nakon što izbacite
bijeli kruh iz svakodnevne prehrane i umjesto njega uvedete
ritual konzumiranja cjelovitih žitarica, probava se normalizira.
Ako to nisu dovoljno dobri razlozi da napokon napravite nešto
dobro za svoje zdravlje, onda stvarno…



