Studija pokazuje

Umjerena konzumacija mliječnih proizvoda štiti srce

Pixabay

Konzumacija triju manjih porcija mliječnih proizvoda (čak i punomasnih) dnevno može zaštiti osobu od srčanih bolesti i moždanog udara, odnosno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rezultati su najnovijeg istraživanja kanadskih znanstvenika.

Mliječni proizvodi poput sira i mlijeka na lošem su glasu
zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je opservacijska studija
kanadskih znanstvenika čiji su rezultati objavljeni u
časopisu Lancet pokazala da njihova umjerena konzumacija
može zaštititi srce. 

Istraživanje je provedeno u zemljama nižeg i srednjeg
imovinskog stanja u kojima se mliječni proizvodi
konzumiraju manje, rekla je dr. Mahshid Dehghan s kanadskog
Sveučilišta McMaster, koja je sudjelovala u izradi projekta.

Znanstvenici su tijekom prosječno devet godina pratili 136.000
osoba iz 21 zemlje svijeta, a otkrili su i manji rizik
za razvoj moždanog udara kod ispitanika koji su jeli više
mliječnih proizvoda. 

Podsjećaju da standardni obrok čini 220 grama mlijeka ili
jogurta, 15 grama sira ili čajna žlica maslaca. 

Za britanski “The Guardian” dr. Dehghan je rekla da bi
rezultati studije mogli biti korisni bogatijim zemljama u
kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju upravo zbog zdravlja.

“Umjerena količina triput dnevno može zaštititi, a
ne naškoditi srcu. Svima koji u organizam unose vrlo malo
mliječnih proizvoda savjetujemo da taj unos povećaju”,
savjetuje dr. Dehghan. 

Zabrinutost zbog negativnog utjecaja mliječnih proizvoda na
zdravlje proizlazi iz činjenice da zasićene masti povećavaju
razinu LDL (lošeg) kolesterola, koji se povezuje s bolestima
srca.

Međutim, po riječima dr. Dehghan, mliječni proizvodi sadrže
i sastojke koji su dobri za ljudski organizam poput važnih
aminokiselina, nezasićenih masti, vitamina K1 i K2,
kalcija, magnezija i kalija i ne treba ih izbjegavati,
no i dalje treba preferirati nemasne mliječne namirnice koje će
manje utjecati na povećanje LDL kolesterola –
glavnoga rizičnog faktora za razvoj koronarnih bolesti.

“Dakle, ne potičemo ljude da dnevno jedu šest do sedam porcija
mliječnih proizvoda. Poruka ove studije je jasna – umjerenost”,
poručila je dr. Dehghan.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest