miriše na jesen

Njegovo veličanstvo ajvar, evo najboljeg recepta!

Thinkstock

Savršen ajvar uz malo truda. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.

Sastojci

  • 10 kilograma crvene paprike
  • 3 velika patlidžana
  • 5 dcl ulja
  • sol po ukusu
  • 1 veća žlica šećera

Priprema:

U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od
sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa
nastavite s radom za sat do dva.

U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i
ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na
aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki
lonac i lagano počnite kuhati.

Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte
ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije
izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije
kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar
gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja
trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri
kraju je.

Staklenke pripremite dok se ajvar kuha.

Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite
netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh
svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem.
Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom.
Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno
na neko hladnije i mračnije mjesto.

Dnevno.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest