
Savršen ajvar uz malo truda. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.
Sastojci
- 10 kilograma crvene paprike
- 3 velika patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po ukusu
- 1 veća žlica šećera
Priprema:
U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od
sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa
nastavite s radom za sat do dva.
U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i
ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na
aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki
lonac i lagano počnite kuhati.
Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte
ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije
izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije
kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar
gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja
trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri
kraju je.
Staklenke pripremite dok se ajvar kuha.
Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite
netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh
svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem.
Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom.
Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno
na neko hladnije i mračnije mjesto.



