sezonsko povrće

Isprobajte ovaj recept za smotuljke od blitve s mesom

Freshpress

Sezona blitve je od lipnja do prvih mrazova. Ako je kupujete, pazite da su joj listovi izrazito zelene boje, a stabljika čvrsta i hrskava.

SASTOJCI

500 g blitve
300 g mljevenog mesa
1suha žemlja
glavica luka
200 g kuhane riže
1 jaje
sol, paprar i malo mljevene slatke paprike
2 žlice maslaca
200 ml jušnog temeljca
400 ml mlijeka

PRIPREMA

Očistite blitvu pa listove operite i blanširajte u slanoj vodi
oko 1 min. Suhu žemlju namočite u vodu da omekša.

Glavicu luka oljuštite i narežite na kockice, a vezicu peršina
nasjeckajte. Izmiješajte mljeveno meso s iscijeđenom
žemljom, lukom, kuhanom rižom, jajem, solju, paprom i malo
mljevene slatke paprike.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Listove nadjenite mesnom
smjesom, smotajte ih i poslažite u vatrostalnu zdjelu ili visok
lim. Po sarmicama poslažite 2 žlice maslaca u listićima te
pecite 20-25 min.

Za to vrijeme na 2 žlice maslaca lagano popržite 2 žlice brašna,
pažljivo umiješajte 400 ml mlijeka i 200 ml jušnog temeljca,
kuhajte umak na posve laganoj vatri 8 min pa ga na kraju posolite
i popaprite.

Pečene sarmice rasporedite na 4 tanjura, prelijte ih umakom i
poslužite.

Kuhaj.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest