za prste polizati

Recept za najbolju varijantu popularne sarme

Za pripremu ove sarme, treba vam nešto više sastojaka, no rezultat će vas oduševiti.

Sastojci

700 g mješanog mljevenog mesa,
glavica kiselog kupusa,
10 dag slanine
glavica luka sitno narezana,
15 dag riže,
dvije žličice soli,
pola žlice mljevenog papra,
jaja,

Izmiješajte sve sastojke i oblikujte sarmice.

Priprema

Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li
dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i
iskoristite kao podlogu. Ako želite da sarme budu nešto kiselije,
nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo.

Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu.

Nasjeckajte luk,i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista
podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu. Rižu
stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima
kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u
kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite
vodu.

Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom
mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i
popaprili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu
slaninu te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko
popržiti s lukom.

Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da
su vanjski dijelovi lista vama uz dlan.. Stavite na list i malo
poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba.
Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso.

Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite
ispod mesa.

Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane
i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša
prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih
budete više slagali, bit će sve lakše.

Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada
iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a
ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti
dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorile. Posložite
sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite rezanog kiselog
kupusa. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim
počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata.

Na kraju dodajte naribajte sirovi krumpir umjesto zaprške.
Pustite da se sarma kuha još sat i pol.


Dnevno.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest