
Grickanje čipsa ili odlazak na hamburger nakon noćnog izlaska ili malo sira uz čašu vina - svi to ponekad radimo. Ako malo razmislite, vjerojatno ćete shvatiti da kad pijete, više jedete.
Grickanje može biti ugodno, no može doći i sa neželjenim
nuspojavama, uključujući povećanu nadutost, kalorije i
dobitak kilograma. Toliko smo možda već iskusili iz prve ruke.
Još zanimljivije pitanje je: zašto smo gladni nakon
konzumiranja alkoholnih pića?
“Istraživanja pokazuju da će ljudi konzumirati više hrane kada
uključe alkohol ili piju prije obroka”, rekla je Ginger Hultin,
nutricionistica i i glasnogovornica Akademije za prehranu i
nutricionizam. Dodala je da postoje dokazi kako alkohol može
utjecati na hormone vezane za sitost ili osjećaj punoće,
piše Život i stil.
Primjerice, alkohol može inhibirati učinke određenog
hormona koji smanjuje apetit, kao i potaknuti rad hormona koji je
zaslužan za želju za hranom. Ima i drugih mehanizama u igri. Neka
istraživanja pokazuju da alkohol može stimulirati živčane stanice
u mozgu koje povećavaju apetit, prenosi CNN.
Jedna čaša vina može imati samo 120 ili 125 kalorija, a lagano
pivo čak i manje, ali kokteli sa sokom, gaziranim pićima,
alkoholom i sirupima imaju ogromne kalorijske vrijednosti. Što
možete napraviti?
Pijte uz uravnotežene obroke: “Uključite cjelovite,
složene ugljikohidrate, zdrave masnoće i bjelančevine, tako da
vaše tijelo bude nahranjeno i sito od početka”, rekla je
Hultin za CNN.
Nemojte jesti nezdravo: “Čips, slatkiši, pizza i drugi deserti
lako se mogu ‘uhvatiti’ ako vam se apetit počne dizati dok
pijete”.
Poboljšajte dostupnost zdravih opcija: Ako znate da ćete
biti u iskušenju da jedete kad pijete, uzmite humus s nasjeckanim
povrćem ili voćem.
Hidratizirajte se: Od alkohola dolazi do dehidracije
organizma, stoga pijuckajte uvijek čašu vode uz alkoholna
pića. To će smanjiti unos kalorija preko alkohola, ali će
vas i ‘napuniti’ i nećete biti toliko gladni.



