
Jedan od najopasnijih dodataka u ovom popularnom proizvodu nije dodan u procesu proizvodnje – već je nus-produkt proizvodnje.
Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato
da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su
toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u daleko većoj
mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u – čipsevima.
Pringles, jedan od najpopularnijih “čipseva” je
otrovan i pun kancerogenih tvari, piše poznati dr Mercola.
Pringles je robna marka čipsa u
vlasništvu Procter & Gamblea. Pringles se
prodaje u više od 100 zemalja diljem svijeta a ima 1 milijardu
godišnje zarade od prodaje. Čips se prodaje u posebno
dizajniranim “konzervama” od sljedećih vrsta: obični, sol i ocat,
kiselo vrhnje i luk, sir cheddar, s okusom roštilja i dr.
Mnogi će se iznenaditi kako se ova slana slastica, kao i sve
druge u sličnim pakiranjima – konzervama, zapravo ne
radi od krumpira u onom obliku kojeg svi znamo.
Sama tvrtka je rekla da to tehnički i nije čips jer je količina
krumpira u proizvodu zanemariva!
Pa, što je to onda?
U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i
krumpirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo svojevrsno
tijesto.
Ta se smjesa zatim oblikuje u kalupima u svima znani oblik.
Nakon toga završava u kipućem ulju, a potom na brzinskom
isušivanju.
U posljednjoj fazi čips se prska raznim pojačivačima okusa, a
zatim pakira u konzerve.
No, jedan od najopasnijih dodataka ovim popularnim čipsevima nije
dodan u procesu proizvodnje već je nus-produkt proizvodnje.
Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato
i dokazano da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze
akrilamida su toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u
daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u čipsevima.
2005. je dokazano da SVI testirani čipsevi sadrže 39 to 910
puta više od dopuštene razine akrilamida!
Do stvaranje ove supstance dolazi kod pripreme hrane koja je bila
izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, dakle i kod
čipseva. I to posebno pojačano kod čipseva jer se nakon pečenja
na viskoj temperaturi, isušuju.
Sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 Celzijevih
stupnjeva sadrži ovu kancerogenu supstancu.
Razina ove tvari u čipsevima toliko je iznad dopuštene da je
2005. godine država Kalifornija tužila nekoliko čips tvrtki kako
ne upozoravaju svoje potrošače na opasnosti i kancerogene otrove
opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.
Nakon tužbe, Frito-Lay i još nekoliko kalifornijskih tvornica su
smanjile toksičnu supstancu na graničnu razinu, kako bi izbjegli
stavljanje naljepnice na kojoj bi pisalo “Može uzrokovati rak”.
Izvori: mercola.com / www.livingtraditionally.com / www.worldtruth.tv /www.healthyfoodhouse.com



