Akrilamidi

Jedan od najtoksičnijih proizvoda na tržištu – Jedete li i vi “rak u konzervi”?

Jedan od najopasnijih dodataka u ovom popularnom proizvodu nije dodan u procesu proizvodnje – već je nus-produkt proizvodnje.

Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato
da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su
toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u daleko većoj
mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u – čipsevima.

Pringles, jedan od najpopularnijih “čipseva” je
otrovan i pun kancerogenih tvari, piše poznati dr Mercola.

Pringles je robna marka čipsa u
vlasništvu Procter & Gamblea. Pringles se
prodaje u više od 100 zemalja diljem svijeta a ima 1 milijardu
godišnje zarade od prodaje. Čips se prodaje u posebno
dizajniranim “konzervama” od sljedećih vrsta: obični, sol i ocat,
kiselo vrhnje i luk, sir cheddar, s okusom roštilja i dr.

Mnogi će se iznenaditi kako se ova slana slastica, kao i sve
druge u sličnim pakiranjima – konzervama, zapravo ne
radi od krumpira
 u onom obliku kojeg svi znamo.
Sama tvrtka je rekla da to tehnički i nije čips jer je količina
krumpira u proizvodu zanemariva!

Pa, što je to onda?

U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i
krumpirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo svojevrsno
tijesto.

Ta se smjesa zatim oblikuje u kalupima u svima znani oblik.

Nakon toga završava u kipućem ulju, a potom na brzinskom
isušivanju.

U posljednjoj fazi čips se prska raznim pojačivačima okusa, a
zatim pakira u konzerve.

No, jedan od najopasnijih dodataka ovim popularnim čipsevima nije
dodan u procesu proizvodnje već je nus-produkt proizvodnje.

Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato
i dokazano da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze
akrilamida su toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u
daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u čipsevima.

2005. je dokazano da SVI testirani čipsevi sadrže 39 to 910
puta više od dopuštene razine akrilamida!

Do stvaranje ove supstance dolazi kod pripreme hrane koja je bila
izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, dakle i kod
čipseva. I to posebno pojačano kod čipseva jer se nakon pečenja
na viskoj temperaturi, isušuju.

Sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 Celzijevih
stupnjeva sadrži ovu kancerogenu supstancu.

Razina ove tvari u čipsevima toliko je iznad dopuštene da je
2005. godine država Kalifornija tužila nekoliko čips tvrtki kako
ne upozoravaju svoje potrošače na opasnosti i kancerogene otrove
opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.

Nakon tužbe, Frito-Lay i još nekoliko kalifornijskih tvornica su
smanjile toksičnu supstancu na graničnu razinu, kako bi izbjegli
stavljanje naljepnice na kojoj bi pisalo “Može uzrokovati rak”.

Izvori: mercola.com www.livingtraditionally.com  / www.worldtruth.tv  /www.healthyfoodhouse.com

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest