
Popaj je lik iz istoimenog animiranog filma poznat po pokazivanju svojih bicepsa. Njegova tajna je špinat. No to nije jedino povrće bogato proteinima.
Prema riječima nutricionistice Rosanne Rust, postoji puno povrća
koje sadrži dva grama proteina po šalici. Ne zvuči mnogo u
usporedbi s pilećim prsima koja sadrže 31 gram proteina, ali
manje količine različitog povrća koje unosite tijekom dana mogu
itekako poboljšati unos ovog nutrijenta, piše Index.
“Proteini iz povrća su nepotpuni, odnosno ne sadrže sve
esencijalne aminokiseline”, napominje Rust i pojašnjava kako je
zbog toga potrebno jesti povrće duginih boja i žitarice kako bi
se osigurao dnevni unos potrebnih aminokiselina.
1. Grašak
“Grašak je bogat vitaminom A, dobar izvor kalija i vlakana i
sadrži četiri grama proteina u pola šalice”, kaže Rust. “Skuhajte
ga na pari i dodajte tjestenini, riži ili salati.”
2. Špinat
“Špinat sadrži kalij, kalcij, magnezij i željezo. Kako bi se
očuvali svi vitamini, najbolje ga je kuhati na pari ili u malo
vode”, napominje Rust.
3. Krumpir
“Krumpir srednje veličine sadrži tri grama proteina, vitamin C,
kalij i vlakna”, kaže Rust.
4. Brokula
Nutricionistica kaže kako postoji dobar razlog zbog kojeg
roditelji nagovaraju djecu na brokulu.
“Osim što sadrži esencijalne nutrijente, vlakna i proteine,
brokula je važna za zdravlje crijeva”, ističe Rust i dodaje:
“Pripazite da ne pretjerate s unosom brokule jer napuhuje.”
5. Prokulice
Rust kaže da su prokulice, kao i brokula, dobar izvor kalija,
vitamina A i K te vlakana.
6. Rapini
Rapini je povrće nalik brokuli čije vrijeme tek dolazi, smatra
Rust.
“Zdravo je jer ima iznenađujuće veliku količinu proteina,
vitamina A i K.”
7. Kukuruz
“Kukuruz je povrće itekako bogato proteinima. Razmislite o tome
da ga idući put pripremite uz roštilj”, kaže Rust.
8. Šampinjoni
Nutricionistica kaže kako šampinjoni sadrže gotovo jednaku
količinu proteina kao jaja.
9. Lima grah
“Kombinacija vlakana i proteina čini ovu mahunarku, u ovom
slučaju povrće, jako hranjivom”, otkriva Rust i preporučuje da
lima grah kuhate u kipućoj vodi desetak minuta, ocijedite i
ohladite, a zatim dodate protisnuti češnjak, žlicu limunova soka,
malo kumina i soli te servirate kao salatu.



