
Postoje znanstveni razlozi zašto komarce neki ljudi privlače, a to ovisi isključivo o kemiji vašeg organizma
Većina ljudi koji su tako nesretni da ih često napadaju
komarci vjeruju da je to zbog toga što im je “slatka krv”, ili da
možda koriste kozmetiku koja ih privlači.
Prema stranici iflscience, znanost je izdvojila pet faktora koji
utječu na to da imate veće šanse da vas ubode komarac.
Krvna grupa – nažalost, ovo je uzrok na koji ne
možete utjecati. Studija koja je objavljena u časopisu
“Medicinska entomologija” otkriva da oni koji imaju krvnu grupu
0, imaju veće šanse da ih ubode komarac nego bilo koja druga
krvna grupa. Izraz da je “krv slatka” ovdje ima smisla, s obzirom
da su znanstvenici utvrdili da komarce privlači vrsta šećera koja
se nalazi samo kod krvne grupe 0.
Mliječna kiselina – istraživanja kažu da je veća
vjerojatnost da vas ubode komarac ako proizvodite dosta mliječne
kiseline. Lučenje mliječne kiseline u kombinaciji s visokom
temperaturom može od vas napraviti pravu “metu” za komarce.
Mliječna kiselina se luči dok vježbate.
Pivo – na ovo možete utjecati. Znanstvenici su
uspostavili vezu između količine piva koju popijete i koliko ste
privlačni komarcima. Kako se navodi, dovoljno je da
popijete 350 mililitara piva, i da postanete izvor hrane
komarcima. Priznaju da je ciljana grupa bila veoma mala, ali da
postoji i dalje šansa da količina etanola koju izlučite kroz kožu
može privući komarce.
Trudnoća – pojedine studije su utvrdile da
trudnice izdišu više ugljikovog dioksida, što objašnjava zašto ih
komarci više “napadaju”. Drugi razlog je i to što trudnoća
uglavnom povećava protok krvi kroz kožu (čini kožu više
prokrvljenom), pa tako često žene koje očekuju dijete imaju
povišenu temperaturu i za 0.7 stupnjeva.
Ugljikov dioksid – važno je kako i koliko
dišete, kada su u pitanju komarci. Njihovi senzori će primijetiti
količinu ugljikovog dioksida koju emitirate s obzirom da ona
utječe na način na koji će poletjeti s vašeg tijela nakon što su
“večerali”. Zato su veće šanse da će komarac sletjeti na nekoga
tko proizvodi veće količine, odnosno odraslu osoba ili nekog tko
je krupniji.



