oprez

Prehrana za vrijeme visokih temperatura treba biti lagana, alkohol izbjegavati

Prehrana za vrijeme visokih temperatura treba biti lagana, alkohol izbjegavati

Nesnosne vrućine u ljetnim mjesecima postale su neizbježne, pa se spas traži u hladu i klimatiziranim prostorijama. No, potrebno je rashladiti i organizam te unositi dovoljne količine tekućine.

Za vrijeme visokih temperatura prehrana treba biti lagana te
bogata sezonskim voćem i povrćem, poručuje u razgovoru za Media
servis doktorica obiteljske medicine Dijana Ramić Severinac iz
privatne ambulantne u Krapini.

Pržena, ljuta i začinjena hrana samo pojačava osjećaj vrućine i
potiče znojenje pa ju treba izbjegavati.

“Potrebno je barem dva do tri puta tjedno konzumirati meso, no
neka bude kuhano ili spremljeno na laganiji način. Treba
izbjegavati prženje, pohanje i pečenje u pečnici, treba ga
napraviti na lešo. Također treba izbjegavati teške umake i
začine, budući da oni nisu poželjni u ljetnim mjesecima”.

Liječnici preporučuju konzumaciju rashlađene tekućine za vrijeme
ljetnih mjeseci. Boćicu vode ili ledenog čaja uvijek bi trebali
imati pokraj sebe, dok alkohol treba izbjegavati, napominje naša
sugovornica.

“Preporuka je ne koristiti alkoholna pića, a u to spada i pivo,
bez obzira što pacijeniti tvrde da je to prehrambeni proizvod.
Trebamo konzumirati što više rashlađene tekućine i potrebno je
popiti minimalno 3 do 3,5 listre tekućine dnevno, jer se svi mi
znojimo”.Jedna do dvije kave ne mogu nam štetiti, no više od toga
nije poželjno, savjetuje doktorica Ramić Severinac.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest