elektroliti

Vrućine ne popuštaju: Pripazite na unos soli!

Thinkstock

Sol je nužna za preživljavanje - naša se tijela oslanjaju na natrij za kontrakcije mišića, transmisije živaca i sustave za balansiranje tjelesnih tekućina, zajedno s drugim elektrolitima poput kalija

Ipak, istovremeno ta ista tijela negativno reagiraju kada unosimo
previše soli, a to može utjecati na naš mozak, bubrege, arterije
i srce. Prekomjerna količina soli može uzrokovati kemijske
neravnoteže koje mogu dovesti čak i do smrti.

Preporučena dnevna količina soli iznosi do 5 grama, što je
ekvivalent jedne žličice, no problem je u tome što je sol
skrivena u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u trgovinama i
zapravo je prebacujemo bez nekog problema.

Ako i dalje mislite da je cijela priča oko soli malo previše
histerične, evo vam dokaza zašto je previše soli loše za naše
zdravlje:

Bubrezi – vaši bubrezi pomažu u uklanjanju
otpada, uravnotežuju razinu tekućine i kontroliraju proizvodnju
crvenih krvnih stanica u tijelu. Ali s visokim unosom soli i
visokim krvnim tlakom u kombinaciji, to može biti smrtonosno za
vaše bubrege jer smanjuje sposobnost bubrega da filtriraju
neželjene toksine.

Edem – edem je abnormalno nakupljanje
tekućine, najčešće u koljenima ili stopalima, pa čak i u rukama.
Prehrana bogata natrijem uzrokuje da vaše tijelo zadrži vodu.
Ovisno o težini, može se liječiti bilo promjenom prehrane ili
lijekovima na recept.

Kardiovaskularne bolesti – prekoračenje
preporučenog dnevnog unosa natrija od 5 grama doprinosi visokom
riziku od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih osoba. Prema
članku objavljenom u The BMJ, visok unos soli povezan je sa
značajno povećanim rizikom od moždanog udara i kardiovaskularnih
bolesti.

Mozak – prema časopisu Journal of
Nutrition, Health and Aging, visok unos natrija povezan je s
hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Istraživanje također
otkriva da visok unos dijabetesa u prehrani može oštetiti
kognitivnu funkciju kod starijih osoba.

Rak želuca – prekomjeran unos obrađene
hrane štetan je za vaš želudac. Smanjenje slanine, kobasica, puno
soli i skrivenih masti može smanjiti rizik od raka želuca, prema
Consensus Action on Salt & Health. Muškarci su ranjiviji od
žena.

Žudnja za još više soli – konzumiranje
previše soli tijekom dugog vremenskog razdoblja može učiniti da
se naviknete na njezin okus, više ne primjećujući koliko soli
unosite, piše Metro-portal.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest