
Kako to da je voće došlo na loš glas?! Ali da, u sveopćoj histeriji oko dijeta i različitih newage prehrambenih režima, dogodilo se i to da nam sugeriraju kako treba izbjegavati voće želimo li smršavjeti.
Prije se govorilo “Jedna jabuka na dan i doktora z kuće van!”, no
danas se “najmanje lošim” smatra jedino bobičasto voće. Banana je
tako prema najnovijem trendu LCHF (Low Carb High Fat) zakonom
zabranjena, pa čak i to OK voće (bobičasto) preporučuje se
servirati s tučenim vrhnjem koje će usporiti apsorpciju šećera u
krvi, piše Story.
O voću kao izvoru zdravlja u svojoj je knjizi “Detoks program od
A do Ž”, koja je nedavno objavljena u izdanju Planetopije, pisala
Dunja Gulin, žena koja se čitav život bavi zdravom prehranom i
koja svaki mjesec objavljuje svoje kolumne u magazinu Sensa.
Ona je analizirala sve oprečne preporuke o voću kojima smo
svjedočili posljednjih desetljeća: od frutarijanizma (koje voće
smatra idealnom hranom za čovjeka) do LCHF-a (koji tvrdi da ga je
jako važno ograničiti). “Tradicionalni makrobiotički pristup
prehrani voće tretira isključivo kao desert koje ne treba jesti
sirovo i na prazan želudac, već ga je preporučljivo termički
obraditi kako bi postalo lakše probavljivo. Također se ne
preporučuje konzumacija tropskog voća u hadnijim krajevima i
hladnijih godišnjim dobima.
Pokret pod nazivom Fit For Life, koji je bio najpopularniji 80-ih
godina prošlog stoljeća, preporučuje da se voće i voćne sokove
konzumira isključivo same, na prazan želudac, u prvom dijelu
dana, nikad popodne i navečer. To pravilo objašnjava činjenicom
da je voće bogato enzimima koji pročišćavaju tijelo te ga je
najbolje jesti ranije ujutro jer stimulira probavu. Voće u
kombinaciji s drugom hranom ubrzava fermentaciju koja uzrokuje
nadimanje, lošu probavu i druge probleme”, piše Dunja u knjizi
“Detoks program od A do Ž” i napominje kako je slatko okus koji
tijelu daje energiju te da nisu svi šećeri isti.
“Pristupi prehrani koji se protive redovitoj konzumaciji voća
svoje stavove opravdavaju činjenicom da je voće bogato šećerima,
a šećeri nisu dobri. Istina je da konzumacija hrane bogate
rafiniranim oblicima šećera uzrokuje debljinu, hrani viruse i
bakterije i pogoršava već narušeno zdravstveno stanje.
No šećer iz voća nije isti kao rafinirani šećer, a konzumacijom
voća unosimo još i pregršt nutrijenata nužnih za zdravlje.
Osim toga, istraživanja pokazuju kako nema povezanosti između
konzumacije veće količine voća i povećane tjelesne težine”,
pojašnjava autorica knjige “Detoks program od A do Ž”.



